Putin: Crnu kutiju otvoriti uz prisustvo stranih stručnjaka

vladimir-putin-crna-kutija-serb.rs

Vladimir Putin i Sergej Šojgu gledaju crnu kutiju oborenog Su 24 aviona (foto:news.yahoo.com)

Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da otvori crnu kutiju ruskog vojnog aviona Su-24 kojeg su oborile turske snage, ali isključivo u prisustvu međunarodnih stručnjaka.

MOSKVA – Ruski predsednik Vladimir Putin naložio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da otvori crnu kutiju ruskog vojnog aviona Su-24 kojeg su oborile turske snage, ali isključivo u prisustvu međunarodnih stručnjaka.

„Što se tiče crne kutije, sada ćemo je pogledati. Jesu li je otvarali?“, pitao je Putin na sastanku s ministrom odbrane, preneo je Sputnjik.

Putin je zatim zamolio da se kutija još ne otvara.

„Otvorite je samo zajedno s inostranim stručnjacima, sve treba pažljivo zabeležiti“, naložio je predsednik Rusije.

Dešifrovanje podataka crne kutije bombardera Su-24 će pomoći da se odredi tačna putanja njegovog kretanja, gde se nalazio u momentu kada je srušen, gde mu je tačno nanet „izdajnički udarac“, izjavio je Putin.

„Koliko razumem, crna kutija će nam omogućiti da precizno sagledamo celu putanju kretanja Su-24 od trenutka njegovog poletanja do momenta kada je pao: brzina, visina, sva okretanja tokom leta“, rekao je Putin.

Šojgu je ruskom predsedniku rekao da je ruska vojska aktivno radila na teritoriji na kojoj se nalaze borci koji su ubili ruskog pilota.

On je dodao da su zahvaljujući tom radu, te teritorije oslobodile snage za specijalne operacije i specijalci sirijske armije za potragu za pilotima.

„Sirijska vojska je istražujući ovu teritoriju pronašla mesto na koje je pao naš avion“, rekao je Šojgu.

Prema rečima ministra, teroristi su energično bežali s te teritorije.

„Ništa nisu uspeli da skinu s aviona i pronađena je crna kutija koju smo doneli, i ovde želim da vam je pokažem“, rekao je Šojgu.

(www.serb.rs)