Protesti i blokade na rođendan vlade

grčki-seljaci-protest-serb.rs

Grčki farmeri u protestu zbog smanjenja penzija (foto:revolution-news.com)

Obeležavanje godišnjice od dolaska Sirize na vlast u senci je nacionalnog nezadovoljstva i na putu da se pretvori u lični poraz Aleksisa Ciprasa.

Ukoliko premijer i vlada hitno ne preduzmu mere koje će koliko-toliko smiriti talas protesta, koji je zbog najavljenih reformi socijalnog osiguranja zahvatio zemlju i kao nikada do sada obuhvatio sve strukture društva, neizvesno je kako će izgledati glasanje u parlamentu, ali ni Grčka, i to već sutra, kada hiljade traktora, koji su na putevima, budu blokirali granice.

Poslednje ankete pokazuju da premijer Cipras više nije najpopularniji i da za gotovo osam odsto glasova zaostaje za prvoplasiranim liderom konzervativne Nove demokratije, Kirijakisom Micotakisom. On je od pre samo dve nedelje bio autsajder.

Čak 85 odsto Grka nezadovoljno je vladajućom koalicijom Siriza–Anel, dok je 73 odsto apsolutno protiv reforme socijalnog osiguranja.  U anketi Univerziteta Makedonija, rađenoj za TV stanicu Skaj, 80 odsto Grka smatra da vlada vodi pogrešnu politiku sa čime sa slaže i 69 posto pristalica Ciprasove partije.

Nezadovoljni sindikati uputili su poziv celoj naciji da izađe na proteste, zaustavi usvajanje reformskih zakona o smanjenju penzija  i javno, kako se kaže u proglasu, upita vladu i premijera:„ Da li nas čujete, da li razumete protest naroda?”

Po povrtaku iz Davosa, gde od poverilaca nije dobio nova obećanja, a još manje razumevanja za kriznu situaciju u kojoj se Grčka nalazi, Aleksis Cipras pokušava da sa svojim ministrima pronađe alternativna rešenja, eventualne olakšice koje će smiriti Grke. Njegov manevarski prostor je veoma stešnjen presingom kreditora i nezadovoljstvom sopstvenog naroda, ali i činjenicom da je samo u sferi socijalnog osiguranja manjak 1,8 milijardi evra.

Analitičari kažu da su u ovom trenutku, i to baš na godišnjicu od istorijske pobede levice u Grčkoj, mogući svi scenariji od eskalacije nezadovoljstva do opasnosti da neko od poslanika vladajuće koalicije glasa protiv reformskog zakona. Tada opstanak vlade dolazi u pitanje i Grčka može da se suoči sa novim izborima. Svi se slažu da takvi scenariji sada Grčkoj nisu potrebni, ali da rešenje problema ne može biti samo kroz poreze i novo stezanje kaiša. Potpisavši sporazum o trećem paketu pomoći i računajući na restrukturizaciju duga, koje, međutim, nema ni na vidiku, Cipras je, kako kažu, analitičari, „potpisao ugovor sa đavolom”.

Međutim letos se sa tim saglasila kompletna opozicija koja danassvu krivicu prebacuje na vladu koja je, uhvativši se u koštac sa višegodišnjim problemima, od prethodnika nasledila opustošenu državnu kasu.

„Ovo je možda poslednja prilika za Grčku”, izjavio je Cipras u Davosu i podvukao da je važno pokušati ispuniti zahteve i obaveze prema kreditorima kako bi se što pre došlo do pregovora o restrukturizaciji duga. Cipras smatra da je poslednji trenutak da se nešto učini za razvoj, obnovu ekonomije, povratak poverenja stranih investitora, da se ne dozvole greške iz prošlosti. Grčki premijer veruje da će biti rešene nesuglasice sa instutucijama, da više neće biti neopravdanog odlaganja pregovora, da „Grčka neće ispustiti poslednju šansu.”

Šta će ponuditi kao privremeni lek nezadovoljnim sunarodnicima kako bi se zaustavili masovni protesti koji su trajali i tokom vikenda, biće odlučeno u naredna dva dana. Sa pažnjom se očekuje njegov današnji govor na „prvom rođendanu dolaska levice na vlast”. Poljoprivrednici koji su u naredna dva dana na po nekoliko sati u znak protesta zatvarali glavne puteve širom zemlje još uvek veruju da Cipras može da ponudi nova rešenja. Farmeri traže razgovor sa premijerom. Da će umeti da ih čuje nadaju se i lekari, advokati, inženjeri, mornari, uniformisana lica, penzioneri, čitava nacija. Grci veruju da su još moguća rešenja koja će sprečiti izglasavanje reformi u socijalnom osiguranju, zaustaviti smanjenje penzija, dalje srozavanje standarda… I koja će, konačno, spasiti obraz vlade.

Nova demokratija i njen lider Micotakis već su u pripravnosti!

(www.serb.rs)