Presuda Karadžiću doneta pod pritiskom medjunarodnih lobija

Milorad-Dodik-serb.rs

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik (foto:www.republikasrpska.net)

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da je apsolutno jasno da je današnja presuda bivšem predsedniku RS Radovanu Karadžiću u Hagu doneta pod snažnim pritiskom raznih medjunarodnih lobija i ranijih stereotipa o isključivo srpskoj krivici za rat u BiH.

„Za mnoge slučajeve u Haškom tribunalu poznato je da nisu zasnovani uvek na činjenicama, nego da su značajno bili motivisani i političkim motivima, kao i unapred skrojenim i optužnicama i presudama“, rekao je Dodik agenciji SRNA.

On je naveo da to potvrdjuje i činjenica da je gotovo celokupno političko i vojno ratno rukovodstvo Srba procesuirano, a da je izostala odgovornost drugih, poput Nasera Orića, koji se danas, kako je kazao, slobodno šetaju po Sarajevu i sa slobode navodno nešto brane, a u medjuvremenu uništavaju svedoke i pretnjom menjaju njihove iskaze.

„Tako je isto i sa Atifom Dudakovićem koga smo mogli videti kako naredjuje da se pobije sve što je srpsko, a nijedan sud, pa ni Haški tribunal, nije našao razloga da ga za to procesuira“, kazao je Dodik.

On je upozorio i na činjenicu da se u pogledu haških presuda sa nekih strana pokušava „navaliti odredjeni teret“ i na samu RS, ali je poručio da to neće biti ostvareno, bez obzira na bilo kakve uticaje, te da Republika Srpska nastavlja da živi i radi.

Haški tribunal osudio je na jedinstvenu kaznu od 40 godina zatvora bivšeg predsednika Republike Srpske i vrhovnog komandanta njenih oružanih snaga Radovana Karadžića, proglasivši ga krivim za genocid u Srebrenici i zločine protiv čovečnosti nad Muslimanima i Hrvatima tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-95.

(www.serb.rs)