Potvrđen tragičan ishod: Avion sa 66 ljudi se srušio

Egyptair-flight-MS804-pad-egipatskog-aviona-serb.rs

Avion kompanije „Idžipter“ na letu Pariz-Kairo koji je jutros nestao sa radara srušio se u more (foto:www.dailystar.co.uk)

Avion kompanije „Idžipter“ sa 66 ljudi, koji je jutros nestao na letu Pariz-Kairo, se srušio, saopštio je francuski predsednik Fransoa Oland.

Oland je rekao da „sve informacije do kojih se došlo potvrđuju da se avion, nažalost, srušio“. On nije naveo uzrok pada letelice.

Avion kompanije „Idžipter“ na letu Pariz-Kairo koji je jutros nestao sa radara srušio se u more, javio je ranije AP pozivajući se na izjave zvaničnika egipatske avijacije.

Neimenovani egipatski zvaničnici rekli su da se traga za olupinom aviona jer je „potvrđena mogućnost da se avion srušio“ pošto nije prinudno sleteo ni na jedan obližnji aerodrom, javio je AP.

Nestali egipatski avion srušio se kod grčkog ostrva Karpatos u egipatskom vazdušnom prostoru, izjavio je Frans presu izvor grčke civilne avijacije koja učestvuje u potrazi.

„Avion je u 3.29 po lokalnom vremenu nestao s grčkih radara dok je bio u egipatskom vazdušnom prostoru. Srušio se oko 130 kilometara od grčkog ostrva Karpatos“, koje se nalazi između Rodosa i Krita, dodao je isti izvor. Međutim, egipatski premijer Šerif Ismail je jutros na međunarodnom aerodromu u Kairu rekao da zasad nema potvrđenih informacija o tome šta se desilo sa avionom, preneo je BBC.

Kompanija „Idžipter“ je na svom Tviter nalogu potvrdila da je jutros sa radara kontrole letenja nestao avion na letu MS804 sa 56 putnika i 10 članova posade koji je u utorak u 23.09 poleteo iz Pariza. Avion je nestao pošto je ušao u egipatski vazdušni prostor.

Avion je trebalo da sleti u Kairo oko 3 sati ujutru, ali je nestao sa radara kontrole letenja oko 2:30 po lokalnom vremenu, kada je bio iznad Sredozemnog mora, 16 kilometara unutar vazdušnog prostora Egipta.

„Avion „Idžiptera“ na letu MS804 izgubio je kontakt s radarima u 2.30 po kairskom vremenu“, navodi se u saopštenju kompanije i dodaje da je avion nestao dok je leteo na visini od oko 11.000 metara.

Reč je o avionu „erbas“ A320, a kompanija navodi da su njime upravljali iskusni pilot (više od 6.000 sati naleta), i kopilot (oko 2.700 sati naleta).

Avionska kompanija „Idžipter“ navodi da je u avionu 30 egipatskih, 15 francuskih, dva iračka državljana, kao i po jedan državljanin Velike Britanije, Kuvajta, Saudijske Arabije, Sudana, Čada, Portugalije, Alžira i Kanade.

Kompanija je saopštila i da se među putnicima nalazi i jedno dete i dve bebe.

Egipatski ministar civilne avijacije, Šerif Fathi, naglo je završio posetu Saudijskoj Arabiji i vraća u Egipat, javljaju RIA Novosti.

Avion je najverovatnije pao u more, rekao je ranije danas portparol egipatskog civilnog vazduhoplvstva Ihab Raslan za kanal Skaj njuz Arabija, prenosi AP.

(www.serb.rs)