Posle maratonskog sastanka, Rusija i SAD bez rešenja

lavrov-keri-ženeva-sirija-pregovori-serb.rs

Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u Ženevi (foto:www.rferl.org)

Uprkos izvesnom napretku u pregovorima o rešavanju krize u Siriji, SAD i Rusija ponovo nisu uspele da postignu sveobuhvatni sporazum o intenziviranju saradnje.

AP piše da su SAD i Rusija rešile brojna pitanja koja su preprečila put obnovi primirja u Siriji i omogućila isporuku humanitarne pomoći.

Američki državni sekretar Džon Keri i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov su posle maratonskog sastanka u Ženevi mogli da ukažu na samo postepeni napredak i da su uspeli da „razjasne“ put do prekida vatre u Siriji, ali praktični detalji tek treba da se definišu i „moraju da se završe neki elementi“.

Nuspeh da se postigne sveobuhvatni sporazum ukazuje na sve složeniju situaciju na terenu u Siriji, uključujući duboke podele i nepoverenje između Vašingtona i Moskve, ocenjuje AP.

Keri je rekao da su on i Lavrov „većim delom“ postigli dogovor kada su u pitanju prekid vatre i poboljšanje pristupa humanitarne pomoći, međutim, ključna sporna pitanja ostaju nerešena, pa će stručnjaci ostati u Ženevi narednih dana.

„Blizu smo. Međutim nećemo žurimo sa sporazumom sve dok on u potpunosti ne zadovolji potrebe naroda Sirije“, rekao je Keri.

Lavrov je ponovio da je „potrebno završiti nekoliko pitanja“ i ukazao na potrebu da se odvoje borci iz Nusra fronta, koji je povezan s Al Kaidom, od boraca koje podržavaju SAD, a koji drže pod kontrolom delove severozapada Sirije.

Sastanak Lavrova i Kerija održan je u petak, mesec dana pošto su se sastali u Moskvi i dogovorili o brojnim pitanjima, ali ni jedan od njih nije hteo da precizira o čemu je postignut dogovor.

AP navodi da nisu bila visoka očekivanja od razgovora, posebno pošto su propali pokušaji da SAD i Rusija postignu dogovor gotovo svakog meseca tokom proteklih pet godina.

Moskva i Vašington smatraju da im je Islamska država zajednički neprijatelj, ali Rusija politički i vojno podržava vlasti u Damasku, dok SAD podržavaju sirijsku opoziciju koja zahteva odlazak predsednika Bašara Asada sa vlasti.

(www.serb.rs)