Poruka Trampu iz Kine: Rat protiv SAD postaje stvarnost

Tenzije u odnosima SAD-a i Kine . (foto:www.alternativeeconomics.co)

Rat Kine i SAD tokom mandata predsednika Donalda Trampa „nije samo slogan“ već postaje „praktična stvarnost“, izjavio je visoki zvaničnik kineske vojske.

Izjavu kineskog zvaničnika je objavio sajt Narodne oslobodilačke armije Kine, kao odgovor na agresivnu retoriku nove američke administracije protiv Kine, piše “Independent”.

Kako se navodi, to je zapravo stav kineske Centalne vojne komisije, koja ima celokupnu kontrolu nad kineskom vojskom.

Zvaničnik odeljenja te komisije za odbrambenu mobilizaciju rekao je da „rat tokom Trampovog mandata“ ili „izbijanje rata večeras“ nisu samo slogani, nego postaju praktična stvarnost, objavljeno je u “Saut Čajna morning postu”.

Kineski zvaničnik je, takođe, pozvao i na angažovanje vojske u napetom regionu Južnog i Istočnog kineskog mora, kao i da odbrambeni raketni sistemi pokriju Korejsko poluostrvo, još jednu goruću tačku u tom regionu, navodi se u listu..

SAD bi trebalo da razmotre i svoju strategiju u azijsko-pacifičkom regionu, naglasio je kineski zvaničnik.

Novi američki predsednik Donald Tramp i njegovi najbliži saradnici su u svojim izjavama zastupali tvrdu politiku protiv Kine, a Tramp je Kinu nazvao „manipulatorom valute“ i optužio je za nepoštenu trgovinu. On je, takođe, ignorisao američku politiku „jedne Kine“ i to javno pokazao telefonskim razgovorom sa predsednicom Tajvana Tai Ing Ven, što je naljutilo zvanični Peking, koji Tajvan smatra delom Kine, podseća “Independent”.

Novi državni sekretar SAD Reks Tilerson je zagovarao angažovanje američke mornarice koja bi blokirala veštačka ostrva u Južnom kineskom moru, što bi Peking mogao da shvati kao ratni čin.

Indicije da se Kina priprema za sukob pojavile su se ranije ove nedelje, kada su objavljene nepotvrđene informacije da je Kina postavila projektile dugog dometa bliže svojoj severoistočnoj granici u provinciji Heilođijang, jer im je sa tog mesta SAD u dometu.

Na kineskim društvenim mrežama objavljene su fotografije za koje se tvrdi da prikazuju kineske rakete dongfeng-41, unapređeni interkontinentalni sistem balističkih raketa, postavljene blizu granice Kine i Rusije.

Provokativni kineski državni tabloid „Global tajms“ sugerisao je da je kineska vojska namerno pustila fotografije kroz društvene mreže kao upozorenje Trampu.

Predsednik Kine Si Đinping je, međutim, nedavno pozvao na smanjenje nuklearnog oružja.

(www.serb.rs)