Pogoršani odnosi Turske i Nemačke: Masakr nad Jermenima proglašen genocidom

turska-nemačka-angela-merkel-recep-erdogan-serb.rs

Nemačka kancelarka Angela Merkel i Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan (foto:www.stern.de)

Turska je pozvala na konsultacije ambasadora te zemlje u Nemačkoj nakon što su nemački poslanici danas usvojili rezoluciju kojom se masakr otomanskih snaga iz 1915. nad Jermenima naziva „genocidom“, rekao je premijer Turske Binali Jildirim

U govoru u turskoj prestonici Ankari, Jildirim je kazao da je „rasistički jermenski lobi“ odgovoran za odluku nemačkog parlamenta, koju je turski premijer opisao kao pogrešnu, prenosi Rojters.

Nemački poslanici usvojili su danas gotovo jednoglasno rezoluciju kojom se turski masakr nad Jermenima priznaje kao genocid, što su turski zvaničnici nazvali ozbiljnom greškom uz ocenu da to stavlja na probu odnose dve zemlje.

Turska smatra da ubijanje Jermena tokom Drugog svetskog rata nije bilo genocid.

Erdogan: Nemačka rezolucija će ozbiljno ugroziti odnose

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će se rezolucija nemačkog parlamenta, kojom se masakr otomanskih snaga nad Jermenima iz 1915. proglašava genocidom, ozbiljno odraziti na odnose između Berlina i Ankare, javile su agencije.

Erdogan je, na konferenciji za novinare u Najrobiju, koja je uživo prenošena na turskoj televiziji, rekao da će po dolasku turskog ambasadora u Nemačku, vlada razgovarati o koracima koje će Ankara preduzeti kao odgovor na rezoluciju, prenosi Rojters.

I drugi visoki turski zvaničnici osudili su rezoluciju koju su nemački poslanici ranije danas gotovo jednoglasno usvojili, i ocenili da je nemačka rezolucija ozbiljna greška.

Merkel: Odnosi sa Turskom snažni bez obzira na razlike

Nemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Nemačka ima široke i snažne odnose sa Turskom uprkos razlikama o nekim pitanjima.

„Nemačku i Tursku vezuje mnogo toga i čak i ako imamo različita mišljenja o pojedinim pitanjima, domet naših veza, našeg prijateljstva i strateških odnosa je veliki“, rekla je Merkelova na pres konferenciji sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom, prenosi Rojters.

Ona je dodala da Nemačka podržava dijalog Turske i Jermenije i želi dobre odnose sa Ankarom.

(www.serb.rs)