Podvodni dron s eksplozivom blizu gasovoda Severni tok

severni-tok-serb.rs

Pogled na postojeći terminal gasovoda Severni tok u Lubminu , Nemačka foto:www.wsj.com

Bespilotno podvodno vojno vozilo na daljinsko upravljanje, na kojem ima ekploziva, otkriveno je prilikom rutinske kontrole na morskom dnu u Baltiku, u blizini gasovoda Severni tok, objavili su danas švedski mediji.

STOKHOLM – Bespilotno podvodno vojno vozilo na daljinsko upravljanje, na kojem ima ekploziva, otkriveno je prilikom rutinske kontrole na morskom dnu u Baltiku, u blizini gasovoda Severni tok, objavili su danas švedski mediji.

Kako je saopštio portparol švedske vojske Jesper Stolpe  podvodni drom, koji je juče otkriven u međunarodnim vodama, severno od ostrva Gotland, ne može da se deaktivira pre 9. novembra, ali se procenjuje da ne predstavlja opasnost ni za brodove ni za gasovod, tim pre što je odsečen kabl preko kojeg se njime upravlja, prenosi Raša tudej.

Ovakva vrsta podvodnih dronova se uobičajeno koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se ne mogu izvući s morskog dna. Prilikom te operacije biva uništen i sam dron.

Pošto na dronu nema oznaka nijedne zemlje, ne zna se kome bi mogao da pripada jer armije mnogih država koriste takva sredstva.

Švedska armija, inače, isključuje mogućnost da je u pitanju planirana sabotaža na gasovodu Severni tok koji povezuje Rusiju i Nemačku. Taj gasovod je izgradio ruski energetski gigant Gasprom u saradnji sa nemačkim, francuskim i holandskim kompanijama.

(www.serb.rs)