Počeo samit G20 u Kini

g20-samit-kina-serb.rs

Sa samita G20 u Kini (foto:inews.ifeng.com)

Predsednik Kine Si Djinping je danas zvanično otvorio dvodnevni samit lidera najvećih svetskih ekonomija, Grupe 20 i rekao da je potreban njihov dogovor o merama za stvaranje novog zamaha privrednog rasta i za izbegavanje protekcionizma.

Na početku G20 koji se održava u istočnom kineskom gradu Hangdžuu, Si se rukovao i fotografisao s liderima, uključujući predsednika SAD Baraka Obamu, nemačku kancelarku Angelu Merkel i ruskog predsednika Vladimira Putina.

U uvodnom izlaganju, Si je saopštio da se svetska ekonomija oporavlja, ali cilj je prevazilaženje višestrukih izazova u finansijama, trgovini i investicijama.

On je rekao da će se na samitu razgovarati o rastu zasnovanom na inovacijama i o efikasnijem upravljajnju svetskom privredom i finansijama.

Lideri EU su na otvaranju samita pozvali Kinu da preduzme akcije u svojoj „prenaduvanoj“ industriji čelika i branili su odluku Evropske komisije (EK) da Epl vrati Irskoj 13 milijardi evra poreskih olakšica, što ukazuje na sve veće trgovinske tenzije.

Predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozvao lidere G20, medju kojima su SAD, Kina, Nemačka i druge razvijene ekonomije, da hitno nadju rešenje za prekomernu proizvodnju čelika.

Junker je pozvao Peking da prihvati mehanizam za praćenje hiperprodukcije čelika, jedan od glavih razloga niskih cena i zatvaranja radnih mesta kod kineskih trgovinskih partnera.

On je takodje odbacio kritike SAD zbog odluke EK da američki gigant „Epl“ mora da vrati Irskoj 13 milijardi dolara poreskih olakšica.

„Slobodna trgovina mora da bude fer trgovina“, rekao je Junker na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom.

On je odbacio optuže da EU namerno gadja američke kompanije, navodeći da su se na meti zbog nezakonitih poreskih olakšica našle i brojne evropske kompanije.

„Ovo nije odluka protiv SAD. Mi naše odluke baziramo na činjenicama“, kazao je on.

Oštri komentari su pokazatelj političkih pritisaka vlada da, u vreme slabog globalnog rasta, zaštite domaću industriju, ocenjuje agencija AP.

Jedna od glavnih tema na samitu G20 u Kini jesu i rezultati britanskog referenduma o izlasku iz EU, poteza koji neki vide kao prvi u nizu pokušaja država da se povuku iz slobodne trgovine.

(www.serb.rs)