Pentagon potcenio tempo razvoja ruske vojne industrije

PAK-FA-T-50-Sukhoi-serb.rs

Ruski su 50 pak fa (foto:www.defesaaereanaval.com.br)

Pentagon je potcenio tempo razvoja vojne avio-industrije u Rusiji i Kini, zato je sada američko Ratno vazduhoplovstvo postalo ranjivo, piše National Interest.

Nakon završetka hladnog rata, SAD nisu pretpostavljale da će Rusija i Kina moći tako brzo da predstave nove modele aviona, ali su nedavni uspesi obe zemlje pokazali da Amerikanci nisu bili u pravu, piše list pozivajući se na general-potpukovnika američkog Ratnog vazduhoplovstva Džejmsa Holmsa.

Tako je Pentagon donio „preuranjenu odluku“ o prekidu proizvodnje višenamjenskog lovca pete generacije F-22 „Reptor“ i tek je pristupio konstruisanju modernijih lovaca.

Do sada je proizvedeno 187 F-22, i mala je vjerovatnoća da će se SAD vratiti njihovoj proizvodnji – novo pokretanje proizvodnje zahteva velika finansijska ulaganja, napominje list.

s-400-rusija-serb.rs

Protivavionski raketni sistem S 400 (foto:www.zerohedge.com)

 

Američko Ratno vazduhoplovstvo je postalo ranjivo i zbog ruskih inovacija u oblasti protivvazdušne odbrane, konkretno zenitno-raketnog sistema S-400 „Trijumf“. Međutim, po Holmsovim riječima, prevlast u vazduhu u svetlu razvoja modernih sistema PVO više je od vođenja vazdušne borbe.

U SAD se trenutno radi na konstruisanju borbene platforme sledeće generacije – novog aviona koji će objedinjavati u sebi funkcije lovca i bombardera – ali taj proces ide sporo.

Američkom Ratnom vazduhoplovstvu će novi avion biti potreban do 2030. godine, Pentagon do tada vjerovatno neće moći da napravi novi avion od nule. Po Holmsovim riječima, SAD žele da dobiju novu mašinu što prije, i „ne mogu sebi da priušte još jedan 20-godišnji program konstruisanja“.

Amerikanci će, najvjerovatnije, morati da koriste postojeće F-22 ili F-35 kao platformu za nove modele aviona, navodi se u članku.

(www.serb.rs)