Pentagon odlikovao Olbrajtovu za pripreme bombardovanja SRJ

američki-ministar-odbrane-Ešton-Karter-bivša-državna-sekretarka-Madlen-Olbrajt-serb.rs

Američki ministar odbrane Ešton Karter i bivša državna sekretarka Madlen Olbrajt (foto:www.defense.gov)

Ruski portali su danas prenijeli izjavu američkog ministra odbrane Eštona Kartera da je „operacija NATO snaga u bivšoj Jugoslaviji iz 1999-te u kojoj je bombardovan Beograd i mnogi srpski gradovi bila apsolutno ispravan potez“

Karter je ovo izjavio  prilikom uručenja najvišeg priznanja vojnog resora za izuzetnu civilnu službu bivšoj državnoj sekretarki Madlen Olbrajt.

Srpska javnost je ovu političarku zapamtila ponajviše po kratkoj ocjeni upućenoj Srbima („Odvratni Srbi!“), koju je izrekla 23. oktobra 2012. na promociji svoje knjige.

Na svečanosti u Pentagonu, javljaju mediji, Karter je među glavnim zaslugama Madlen Olbrajt istakao pripremu sveobuhvatne američke intervencije u sukobu na teritoriji bivše Jugoslavije. Karter je naglasio da je ona bila na čelu Stejt departmenta u periodu između 1997. i 2001. godine i istakao njen doprinos ne samo u vođenju spoljne politike nego i u „osiguranju odbrane“ SAD-a.

Govoreći o aktuelnim izazovima, on je spomenuo već tradicionalnih 5 glavnih problema vezanih za nacionalnu bezbjednost SAD, uključujući „agresivna dejstva Rusije u Evropi“, ekspanzionističku politiku Kine, nuklearni i raketni program Sjeverne Koreje, destabilizujuće djelovanje Irana u regionu i terorističku prijetnju koju predstavlja Islamska država.

Sedamdesetdevetogodišnja Madlen Olbrajt, zahvaljujući na priznanju nije spominjala NATO intervenciju i bombardovanje Beograda, a rekla je da smatra da je neophodno sačuvati „američko liderstvo u svijetu“, prenose ruski portali.

(www.serb.rs)