Otmičar traži azil na Kipru

larnaka-kipar-otmica-serb.rs

Oteti avion na pisti u Larnaki,Kipar (foto:www.nbcnews.com)

Otmičar koji je danas oteo egipatski putnički avion i prinudio pilota da sleti u Larnaki na Kipru, dozvolio je većini putnika da napuste letelicu i zatražio azil na Kipru, preneo je kiparski radio.

Svetske agencije su ranije, pozivajući se na kiparske zvaničnike, prenele da je avion napustilo 56 putnika, a da je otmičar zadržao četiri strana državljana i članove posade.

Agencije, medjutim, navode da i dalje vlada konfuzija o ukupnom broju ljudi koji su se nalazili u avionu egipatske aviokompanije Edžipter (Egyptair), pošto se podaci kreću od šezdesetak pa do 81.

Kiparski predsednik Nikos Anastasijadis izjavio je da današnja otmica egipatskog aviona koji je prinudno sleteo na aerodrom u Larnaki na Kipru, nema veze s terorizmom, javile su svetske agencije.

„Incident koji se dogodio nema veze s terorizmom“, rekao je Anastasijadis i dodao da kiparske vlasti čine sve da putnici, koje je oslobodio otmičar, budu na sigurnom.

Otmičar za kojeg se pretpostavlja da je egipatski državljanin, dozvolio je većini putnika da napuste letelicu i zatražio azil na Kipru, preneo je kiparski radio i dodao da je zatražio da vidi svoju bivšu suprugu koja živi na Kipru.

Egipatsko Ministarstvo za civilno vazduhoplovstvo saopštilo je da je u avionu bio 21 stranac,od kojih osam Amerikanaca, četiri Holandjana, dva Belgijanca i jedan Francuz. Aerodromske službe u Aleksandriji su navele da je bilo još četvoro stranaca dva Grka i po jedan putnik iz Sirije i Italije.

Egipatska državna televizija javila je da je otmičar egipatski državljanin Ibrahim Samaha, star do 30 godina, ne navodeći druge detalje.

Zvaničnici su rekli da pilot prilikom sletanja nije signalizirao da je u opasnosti i da je sve izgledalo kao da je reč o rutinskom letu.

Kiparski mediji su naveli da je aerodrom u Larnaki zatvoren i da se letovi preusmeravaju na druge aerodrome.

(www.serb.rs)