Orban: I Soroš je kriv za izbegličku krizu

Orban-Viktor-Mađarska-serb.rs

Premijer Mađarske Viktor Orban foto:www.borsonline.hu

BUDIMPEŠTA – Mađarski premijer Viktor Orban optužio je danas levičare, finansijere, aktiviste, ali i američkog milijardera Džordža Soroša da snose odgovornost za aktuelnu izbegličku krizu u Evropi.

„Ovom invazijom (migranata) s jedne strane upravljaju krijumčari, a sa druge oni aktivisti (za ljudska prava) koji podržavaju sve ono što slabi nacionalne države”, rekao je Orban mađarskom državnom radiju.

Ovaj zapadni način razmišljanja i mreža aktivista su možda najbolje predstavljeni u liku Džordža Soroša, dodao je on, javio je AFP.

Prema Orbanovim rečima, ako se „ne izborimo za Evropu onda će se ostvariti snovi nekih finansijera, transnacionalnih aktivista i funkcionera koje niko nije birao”.

On je, takođe, ukazao da je evropska levica radila na podrivanju nacionalnih država u korist međunarodnih i kosmopolitskih zajednica.

„Teško je zamisliti da velike evropske države sa ogromnim funkcionalnim obaveštajnim službama nisu bile spremne za priliv nekoliko hiljada izbeglica u Evropu”, napomenuo je on.

Ono što se danas dešava, kako je rekao, nema demokratsku osnovu a EU se od organizovane institucije kreće ka anarhiji.

„Ljudi u Evropi počinju da se bude i shvataju da je imigracija kulturološko pitanje i da je naš identitet ugrožen”, zaključio je Orban.

(izvor-Politika)