Održani prvi pregovori o Siriji, bez opozicije

pregovori-ženeva-un-sirija-serb.rs

Dugo planirani mirovni pregovori o sirijskoj krizi uz posredovanje UN počeli su danas u Ženevi razgovorima predstavnika UN i sirijske vlade, ali bez glavne opozicione grupe. Delegacija sirijske vlade predvođena ambasadorom Sirije pri UN Bašarom al Džafarijem sastala se sa glavnim predstavnikom UN Štafanom de Misturom (foto:www.flickr.com)

Dugo planirani mirovni pregovori o sirijskoj krizi uz posredovanje UN počeli su danas u Ženevi razgovorima predstavnika UN i sirijske vlade, ali bez glavne opozicione grupe.

ŽENEVA – Dugo planirani mirovni pregovori o sirijskoj krizi uz posredovanje UN počeli su danas u Ženevi razgovorima predstavnika UN i sirijske vlade, ali bez glavne opozicione grupe.

Delegacija sirijske vlade predvođena ambasadorom Sirije pri UN Bašarom al Džafarijem sastala se sa glavnim predstavnikom UN Štafanom de Misturom, prenele su agencije ne navodeći detalje.

Uprkos pritisku Zapada glavna opoziciona grupacija – Visoki komitet za pregovore (HNC), podržana od strane Saudijske Arabije, nije došla u Švajcarsku.

Izvori bliski HNC kažu za AFP da je sirijska opozicija poslala portparole u Ženevu na pregovore ali „ne kao pregovarače“.

Fuad Aliko koji je trebalo da predstavlja HNC na pregovorima rekao je ranije da je „medijska delegacija HNC odlučila da ode u Ženevu.

AFP kaže da ima indicija da je u petak uveče najmanje jedan od portparola napustio saudijsku prestonicu.

„Dolazak delegacije sirijske vlade i njen sastanak sa De Misturom je glavni rezultat prvog dana razgovora. On pokazuje da je sirijska vlada preduzela konstruktivan pristup i da će biti konstruktivna u traganju za pozitivnim ishodom u interesu sirijskog naroda“, rekao je stalni predstavnik Rusije u kancelariji UN u Ženevi Aleksej Borodavkin.

Sa druge strane, kako je istakao, glavna sirijska opoziciona grupacija HNC je, „prema našim informacijama, još uvek u Rijadu i nastavlja da postavlja preduslove što pokazuje nekonstruktivan pristup“.

On je najavio da će se De Mistura sastati sa predstavnicima umerene sirijske opozicije 1. ili 2. februara.

Odsustvo HNC veliki je udarac najvećoj diplomatskoj incijativi do sada da se okonča petogodišnji građanski rat u Siriji, koji je odneo više od 260.000 života i primorao milione da napuste svoje domove, navode agencije.

(www.serb.rs)