Odložena odluka o izručenju Haradinaja

Ramuš Haradinaj zločinac koji čeka da bude kažnjen. (foto:Newsweek)

Apelacioni sud u Kolmaru odlučio je danas da odluku o zahtevu Srbije za izručenje bivšeg komandanta Oslobodilačke vojske Kosova Ramuša Haradinaja pomeri za 6. april, zbog toga što su mu neophodne dodatne informacije, javio je Fonet.

„Odluka će biti doneta 6. aprila. Sud je zaključio da su mu neophodne dodatne informacije. Ja sam politički talac“, izjavio je Haradinaj posle izlaska iz sudnice, prenose albanski mediji.

Haradinaj je uhapšen 6. januara na osnovu poternice iz Srbije, koja je izdata 2004. godine.

Apelacionom sudu u Francuskoj Ministarstvo pravde Srbije prosledilo je pre dva dana dodatnu dokumentaciju povodom zahteva za izručenje Ramuša Haradinaja, rečeno je „Tanjugu“ u Ministarstvu pravde.

Dokumentacija od preko 100 strana prosleđena je francuskom sudu bez njegovog zahteva, odnosno na inicijativu Ministarstva pravde.

Ministarstvo pravde će odgovoriti na svaki zahtev suda u Kolmaru koji mu bude stigao, naveli su u ministarstvu posle današnje odluke suda u Kolmaru koji je odluku o izručenju Haradijana odložio za 6. april radi dostavljanja dodatnih informacija.

Nakon hapšenja Haradinaja, Srbija je prosledila Francuskoj zahtev za njegovo izručenje sa pratećom dokumentacijom i dokazima o istrazi koja se protiv njega vodi u Beogradu zbog sumnje da je počinio ratne zločine na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine.

U pitanju su zločini za koje mu se nije sudilo pred Haškim tribunalom koji ga je ranije oslobodio optužbi.

(www.serb.rs)