Odbijen ruski nacrt rezolucije o Siriji

russia-un-serb.rs

Rusija članica Saveta bezbednosti UN (foto:www.rt.com)

Rusija je podelila članicama SB UN nacrt rezolucije kojim se poziva na zaustavljanje bilo kakvih akcija kojima se podriva suverenitet i integritet Sirije.

SAD, i Velika Britanija su, međutim, odbacile ovaj predlog navodeći da nema budućnosti.

„Umesto da pokušavaju da skrenu pažnju sveta najnovijom rezolucijom, bilo bi stvarno sjajno kada bi Rusija primenila već dogovorenu rezoluciju“, rekla je posle sastanka američka ambasadorka u UN Samanta Pauer, prenosi Rojters.

Ona je pri tom mislila na rezoluciju UN usvojenu u decembru o međunarodnoj mapi puta za sirijski mirovni proces, navodi Rojters.

Francuska je, takođe, odbacila nacrt ruske rezolucije dostavljen članicama UN, čiji je cilj obustava turske vojne akcije u Siriji, dodajući da je podrška Moskve sirijskim snagama dovela do opasne eskalacije rata.

„Mi smo suočeni sa opasnom vojnom eskalacijom koja bi lako mogla da izmakne kontroli“, rekao je francuski ambasador u UN Fransoa Delatr, prenosi AFP.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija sazvao je za večeras vanrednu sednicu o situaciji u Siriji, na zahtev Rusije, saopštile su diplomate.
Sastanak je sazvan na zahtev ruskog Ministarstva spoljnih poslova kako bi se razgovaralo o pozivu Turske da u Siriju budu poslate kopnene snage, prenela je agencija Frans pres.

Francuski predsednik Fransoa Oland ocenio je da postoji opasnost od izbijanja rata između Turske i Rusije u slučaju kopnene intervencije u Siriji.

„Turska se umešala u Siriji… Zbog toga ga postoji opasnost od rata (s Rusijom) i zbog toga je za večeras zakazana sednica Saveta bezbednosti UN“, rekao je Oland za radio Frans Enter (France Inter).

(www.serb.rs)