Nova misterija propalog puča:Fali 14 ratnih brodova

turska-puč-mornarica-helikopteri-serb.rs

Gde se nalazi 16 ratnih brodova ? (foto:en.protothema.gr)

Najmanje 14 brodova turske Ratne mornarice i dalje se nalazi na moru i sa njima ne može da se uspostavi kontakt, piše list “Tajms”.

Turske vlasti strahuju da bi moglo da se ispostavi da su njihovi komandanti pučisti koji žele da prebegnu u drugu zemlju.

Izvor je tom listu potvrdi da vojne vlasti takođe ne mogu da stupe u kontakt sa komandantom turske mornarice admiralom Vejselom Koseleom.

Nije poznato da li je Kosele jedan od organizatora pokušaja vojnog puča, čiji je cilj bio svrgavanje sa vlasti predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, ili ga pučisti drže kao taoca.

Pored toga, novinar turske televizije CNN Turk Serdar Tunčer objavio je u nedelju da su najmanje 42 helikoptera turske vojske nestala pre ili tokom neuspelog pokušaja puča u toj zemlji.

Tunčer je na Tviteru izneo da je popis vojne opreme, sproveden posle neuspelog puča, pokazao da nedostaju 42 helikoptera, što navodi na zabrinutost da bi moglo do dođe do novog pokušaja svrgavanja Erdogana sa vlasti, preneo je sajt Sputnjik.

Gotovo 9.000 zvaničnika smenjeno je nakon pokušaja vojnog puča u noći između subote i nedelje. Osim toga, pominje se i ponovno uvođenje smrtne kazne, što je izazvalo veliku buru u evropskoj javnosti.

Tako je, na primer, Nemačka na to reagovala izjavom da bi smrtna kazna značila kraj pregovora Turske o pristupanju EU.

(www.serb.rs)