Nemci tajno posluju sa Rusima

merkel-putin-serb.rs

Angela Merkel i Vladímir Putin u Moskvi (foto:www.aporrea.org)

Uprkos tome što je zvanični Berlin bio je među prvima koji je pre deset dana potvrdio da se zalaže da Evropska unija za još šest meseci produži ekonomske sankcije Rusiji, iz dana u dan nove informacije ukazuju da nemačke vlasti nisu tako brze kada je u pitanju provera da li se nemačke korporacije pridržavaju sankcija uvedenih zbog ukrajinske krize.

Štaviše, najava da Nemci i Rusi proširuju gasovod „Severni tok” i pojavljivanje sumnji u poslovanje Dojče banke i „Simensa” u Rusiji razljutile su ne samo države poput Italije, koja se zalaže da se Moskvi ukinu sankcije, već i one poput Poljske i ostalih bivših komunističkih zemalja, koje smatraju da sankcije treba produžiti.

U Nemačkoj se već mesecima čuju pozivi da se popuste ili ukinu sankcije Rusiji, jer nanose popriličnu štetu nemačkim poslovnim interesima. Osim privrednika, o tome sve češće govori prvi čovek Socijaldemokratske partije Zigmar Gabrijel, koji sa mesta vicekancelara i ministra privrede i energetike kaže da bi trebalo ukinuti sankcije Rusiji, jer ona ima veoma važnu ulogu u okončanju građanskog rata u Siriji.

„Nemačka ekonomija gubi u Rusiji, i to gubi veoma mnogo”, rekao je Rajner Zele, generalni direktor austrijske naftne kompanije OMV i ujedno predsednik Nemačko-ruske privredne komore. „Preporučujem da Rusiju ponovo odredimo kao strateškog privrednog partnera.”

(www.serb.rs)