Nemci krše obećanje, kuda šalju toliko oružja?

LEOPARD 2A6-nemačka-izvoz-serb.rs

LEOPARD 2A6 verovatno najzanimljiviji izvozni artikal nemačke vojne industrije (foto:www.fprado.com)

Nemačka je prošle godine udvostručila izvoz oružja, čija je vrednost dostigla oko osam milijardi evra, prema objavljenim podacima nemačke vlade.

To je, kako ocenjuje agencija Frans pres, u suprotnosti sa obećanjem zvaničnog Berlina da će ograničiti količinu oružja koju prodaje u inostranstvu.

„Prošlogodišnje povećanje izvoza je pre svega posledica vanrednih faktora, kao što su vredni ugovori o isporuci aviona-tankera Britaniji i navođenih raketa Južnoj Koreji“, izjavio je nemački ministar privrede Zigmar Gabrijel, tokom predstavljanja ovih podataka.

„Povećanju izvoza su, takođe, doprinele isporuke tenkova ‘leopard 2’ Kataru, prema ugovoru koji je 2013. godine odobrila prethodna nemačka vlada„, objasnio je Gabrijel, dodajući da on ne bi dao „zeleno svetlo“ za njihov izvoz da je ta odluka zavisila od njega.

Nemačko ministarstvo ekonomije je zaduženo za odobravanje izvoza oružja, a Gabrijel je krajem 2013. godine, kada je došao na funkciju ministra privrede, obećao da će ograničiti izvoz.

Zvanični Berlin je naročito želeo da ograniči izvoz lakog oružja i da ga pomno prati po izlasku iz zemlje, navodi francuska agencija.

(www.serb.rs)