NATO ima veliki problem

NATO-problem-serb.rs

Poruka iz Češke (foto:www.inspiretochangeworld.com)

Izjava šefa Ujedinjenog komiteta načelnika štabova Oružanih snaga SAD generala Džozefa Danforda govori o strahu koje rukovodstvo NATO oseća, posmatrajući probleme zemalja-članica Alijanse, izjavio je novinarima šef Komiteta Državne dume za odbranu Vladimir Komojedov.

„Smešno je kada kolos na glinenim nogama govori da neko potkopava njegovo jedinstvo. U Rusiji nikad nije bilo i nema takvog zadatka, naprotiv, mi smo uvek govorili o uspostavljanju normalnih odnosa sa NATO-om“, rekao je parlamentarac.

Prema rečima Komojedova, SSSR je bio među prvima koji su hteli da uđu u NATO. Poslanik je podsetio da je 1954. godine zemlja podnela zahtev za članstvo u Alijnsu, ali su je odbili, nakon čega je „Sovjetski Savez, shvatajući da je štuka potrebna u jezeru da šaran ne zadrema, stvorila protivtežu NATO-u — Organizaciju Varšavski ugovor.

Nakon raspada SSSR-a upravo je Alijansa pomogla da se formira jednopolarni svet i ne može da se pomiri da Rusija dinamično usavršava svoje oružane snage i razvija vojno-tehničku i političku saradnju sa zemljama koje ne ulaze u blok, naveo je parlamentarac.

Pres-služba Pentagona je ranije saopštila da je, govoreći pred studentima Nacionalnog univerziteta za odbranu u Vašingtonu, Danford „izrazio strah povodom akcija Rusije na Krimu, kao i njenih pretnji Gruziji i Moldaviji i pomoći Siriji“. Pritom, ovaj general je izjavio da Moskva pokušava da razbije NATO.

(www.serb.rs)