Nacrt budžeta Pentagona: Za UKR oružje, za Evropu vojska

pentagon-obuka-pobunjenici-sirija-finansiranje-serb.rs

Pentagon (foto:www.pentagonhotel.com)

Kongres SAD usvojio je nacrt budžeta Pentagona za 2017. godinu u vrednosti od 602 milijarde dolara. Za to je glasalo 277 kongresmena, dok je protiv bilo 147.

Kao i prošle godine, zakonodavci su predvideli sredstva za pružanje vojne pomoći Ukrajini. Ipak, ovaj put suma iznosi „samo“ 150 miliona dolara, u odnosu na 250 miliona od prošle godine.

Prema dokumentu, SAD mogu da isporuče Kijevu smrtonosno oružje, uključujući minobacače, lako oružje i municiju. U isto vreme, SAD nisu obavezne da ispune taj član.

Prema nacrtu budžeta, 3,4 milijarde dolara je namenjeno za jačanje bezbednosti evropskih saveznika SAD, uključujući značajno širenje američkog prisustva u Evropi, „raspoređivanje dodatnih snaga SAD i slanje tehnike za obezbeđenje mogućnosti raspoređivanja dodatnih brigada“.

Prema dokumentu, sredstva koja se nalaze u budžetu „ne mogu biti iskorišćena u okviru bilateralne vojne saradnje između Vlada SAD i Rusije“. Međutim, predviđena su i određeni izuzeci.

Kongresmeni su podržali amandman kojim se garantuje kupovina 18 ruskih raketnih motora RD-180, iako su ranije neki članovi Kongresa predlagali da se u potpunosti otkaže kupovina tih sistema u Rusiji.

Kongres je uveo potpunu zabranu finansiranja produžetka realizacije dogovora o merama za dalje smanjenje i ograničenja strateškog ofanzivnog naoružanja, dok administracija Kongresu ne podnese izveštaje.

Podnosioci nacrta budžeta Pentagona takođe insistiraju na prekidu izdvajanja sredstava za održavanje ruskih posmatračkih letova u okviru Sporazuma o otvorenom nebu sve dok Stejt department i Pentagon ne ubede zakonodavce da Moskva ispunjava sve tačke tog dokumenta.

Ranije je Bela kuća saopštila da će savetnici Baraka Obame preporučiti predsedniku da stavi veto na taj nacrt budžeta.

(www.serb.rs)