Na proleće stiže novi talas izbeglica

izbeglice-zima-serb.rs

Zima nije zaustavila već samo smanjila broj izbeglica koje pristižu u Evropu (foto:www.time.rs)

Najnovija kretanja izbeglica – koje i pored nepovoljnih vremenskih uslova u velikom broju preko Turske stižu na Balkan – potvrđuju da će se kriza još više zaoštriti na proleće, pogotovo što borbe na Bliskom istoku ne jenjavaju.

Prema podacima Crvenog polumeseca, skoro 3.000 migranata svakodnevno pokušava da se preko Egeja i Grčke domogne zapadne Evrope. Strahuje se da bi taj broj na proleće mogao da se utrostruči ukoliko se u međuvremenu ne prekinu sukobi u Siriji i Iraku.

„Mi činimo sve što možemo, ali ne možemo Tursku da pretvorimo u ogromni zatvor na otvorenom. Poručujemo našim prijateljima u Briselu: vi ne možete dovoditi u pitanje iskrenost Ankare”, izjavio je zamenik premijera Turske Mehmet Šišmek. Bio je to u stvari odgovor na kritike potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa: „Prvi rezultati (saradnje sa Turskom) ohrabruju, ali još uvek nismo zadovoljni”, rekao je funkcioner EU.

Posle izbijanja sukoba u Siriji i Iraku, Turska se našla na udaru izbeglica koje stižu i iz Avganistana i Pakistana, istina u manjem broju. Na njenoj teritoriji privremeni smeštaj je našlo više od dva miliona beskućnika, od kojih većina sanja o „boljem životu” u zapadnoj Evropi, pre svega u Nemačkoj, Austriji, Švedskoj. To je vladu u Ankari do sada koštalo, kako se zvanično tvrdi, više od osam milijardi dolara.

(www.serb.rs)