Na Filipinima proglašeno „stanje bezakonja“

filipini-serb.rs

Filipini mapa (foto:news.mongabay.com)

Predsednik Filipina Rodrigo Duterte proglasio je danas „stanje bezakonja“ u čitavoj državi

Nakon što je u njegovom rodnom gradu Davao islamska ekstremistička grupa Abu Sajaf izvršila bombaški napad u kojem je poginulo 14, a povređeno oko 70 ljudi, prenosi Tanjug.

Duterte je ipak napomenuo da proglašenje „stanja bezakonja“ ne znači da se uvodi vanredno stanje, prenijela je agencija AP, ali omogućava raspoređivanje vojske u urbane centre radi podrške policiji u uspostavljanju kontrolnih tačaka i pojačanja broja patrola.

Iako je ekstermistička grupa Abu Sajaf preuzela odgovornost za bombaški napad u blizini Univerziteta Ateneo de Davao, istražni organi još nisu odbacili ni mogućnost da su eksplozivnu napravu detonirale narko grupe protiv kojih je predsednik nedavno pokrenuo rat.

„Ovo su vanredna vremena, a ja imam ovlašćenja da naložim bezbednosnim snagama ove zemlje da vrši racije“, rekao je Duterte novinarima i pozvao građane da sarađuju i budu na oprezu, prenosi Tanjug njegovu izjavu.

Filipinski predsjednik je kazao da je bombaški napad samo jedan od brojnih kriza sa kojima se suočava njegova država:

„Pokušavamo da izađemo na kraj sa krizom. U ovoj zemlji postoji kriza u vezi sa drogom, ubistvima i čitavom atmosferom bezakonja i nasilja“, naveo je Duterte.

(www.serb.rs)