Moskva: Prljavi trikovi Turske, čudan stav Pariza

maria-zakharova-potparol-ministarstva-spoljnih-poslova-rusije-serb.rs

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova (foto:www.mid.ru)

Kritike Francuske upućene Moskvi su čudne, a Turska koristi prljave trikove i igra dvostruku ulogu u Siriji, kako bi udovoljila svojim interesima.

To je na konferenciji za medije istakla portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, koja je navela da će se uskoro sastati šefovi diplomatija Rusije i SAD, Sergej Lavrov i Džon Keri.

“Mogu da potvrdim informaciju koju su mediji plasirali, taj sastanak je u planu i trebalo bi da se dogodi sledeće nedelje. Dvojica zvaničnika će razgovarati o krizi u Siriji“, navela je Zaharova.

Ona se osvrnula i na nedavnu izjavu francuskog ministra spoljnih poslova Lorana Fabijusa da ruski avioni gađaju civilne ciljeve u Siriji.

“Da ublažim, sve to mi se čini kao veoma čudno i neutemeljeno. Sve što mi radimo u Siriji je transparentno. Optužuju nas i Turci, ali su to prljavi trikovi. Kristalno je jasno da Ankara pokušava da promeni etnički sastav na severu Sirije u skladu sa svojim interesima“, istakla je Zaharova.

Takođe, navela je i da Rusija ne menja svoj stav urema predsedniku Sirije.

“Sudbina Bašara el Asada neće biti tema na sastancima u Beču, niti u Beču niti u Njujorku. Sve strane se trude da naprave korak napred ka zajedničkom pristupu problemu, ali je jedno sigurno, sirijski narod treba da odluči o budućnosti svoje države“, zaključila je Zaharova.

(www.serb.rs)