Minulo vreme minulog rada

na-poslu-serb.rs

Na poslu… (foto:www.dhrs.hu)

Dve šalterske službenice koje sede u istoj kancelariji i imaju istu osnovnu platu na kraju meseca mogu da dobiju različite uplate na bankarski račun ako nemaju isti radni staž.

Ako prva državna službenica ima osnovnu zaradu od 50.000 dinara i 30 godina radnog staža kod istog poslodavca, na kraju meseca će na ime minulog rada dobiti i dodatnih 6.000 dinara. Njena koleginica koja, na primer, ima samo godinu dana staža, na istu platu dobiće samo 200 dinara.

E, to je zapravo najbolje objašnjenje šta minuli rad znači u ovdašnjoj praksi.

Poslednjim izmenama Zakona o radu minuli rad računa se samo za staž proveden kod poslednjeg poslodavca. Pa bi tako, hipotetički, treća koleginica, koja takođe ima 30 godina radnog staža, ali je u državnoj upravi provela svega 15 godina, na ime minulog rada dobila 3.000 dinara.

Ministarka državne uprave Kori Udovički predložila je da se, u sladu sa Zakonom o radu, minuli rad računa samo kod poslednjeg poslodavca. Međutim, ministar finansija Dušan Vujović je na sednici Socijalno-ekonomskog saveta izneo predlog da minuli rad uđe u osnovicu da obračun. Šta to konkretno znači na primeru službenica s početka teksta? Prva, s radnim stažom od 30 godina, do kraja radnog veka na ime minulog rada dobijala bi 6.000 dinara. Pod uslovom da joj se osnovna plata ne poveća. Druga, sa samo godinu dana staža, do odlaska u penziju na ime minulog rada mogla bi da računa na svega 200 dinara. Ni jednoj, ni drugoj više se ne bi s istekom godine staža dodavalo po 0,4 odsto na osnovnu platu. A ako bi Vujovićev predlog usvojio, onaj službenik koji bi se u državnoj upravi zaposlio ove godine, dogodine bi na ime radnog staža imao nula dinara.

(www.serb.rs)