Medvedev:Ponosan sam

rusija-mc-21-serb.rs

Avion MC-21, dvomotorni putnički avion kratkog i srednjeg dometa (foto:www.ainonline.com)

Ruski premijer Dmitrij Medvedev rekao je da je veoma ponosan što je novi putnički avion MS-21 napravljen upravo u Rusiji.

„Ovo je sjajno. Od sveg srca vam čestitam na događaju koji je bio veoma iščekivan od strane cele naše civilne avijacije, avio-industrije i cele zemlje“, rekao je Medvedev na zvaničnoj prezentaciji aviona, ocenjujući da će potražnja za njim biti velika.

Ruski premijer je dodao i da su novi projekti u avio-industriji veoma skupa stvar, podsećajući da postoji mali broj država koje imaju razvijenu avio-industriju i da je to, kako je rekao, vrhunska liga.

Prema rečima predsednika kompanije „Irkut Corporation“ Olega Demčenka, ruski avion će biti najbolji u svojoj klasi.

Rusija je predstavila novi putnički avion sa namerom da oživi proizvodnju i upotrebu domaćih letelica i smanji oslanjanje na avione proizvedena na zapadu.

Avion MC – 21, putnički dvomotorac srednjeg i krakog doleta, promovisan je danas u sibirskom gradu Irkutsk.

Proizvođač je „Irkut Corporation“, deo ruske državne Ujedinjene Avio Korporacije.

Za razliku od starih sovjetskih dizajnerskih rešenja, ovaj avion je namenjen širokoj upotrebi, napravljen je od laganih-kompozitnih materijala čime je unapređena komercijalna efikasnost. Avion će pokretati novi modeli ruskih motora koji su u fazi razvoja.

Isporuka prvih MC-21 je najavljena za 2018. godinu, prenosi AP.

Ruska avio kompanija „Aeroflot“ i druge ruske avio-kompanije su se sve više oslanjale na putničke avione tipa „boing“ ili „erbas“, ali vlada je sada dala prioritet razvoju domaćeg modela putničkog aviona.

Probe novog aviona se nastavljaju. Trenutno prolazi proces sertifikacije u okviru međunarodnih standarda. Trebalo bi da poleti krajem ove godine, a početak serijske proizvodnje planiran je za 2017. godinu.

(www.serb.rs)