LUKAŠENKO:NATO se približava Belorusiji

izbori-belorusija-lukašenko

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko (foto:rus.tvnet.lv)

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nazvao je adekvatnom reakciju Moskve i Minska na jačanje snaga NATO-a na granici sa Belorusijom. On je detaljno opisao zajedničke akcije jedinica ruskih i beloruskih oružanih snaga u slučaju početka sukoba.

Beloruski predsednik rekao je da i Rusija i Belorusija primećuju pojačavanje kontingenta NATO-a pored svojih granica i preduzimaju mere.

Rusi često govore da se u blizini ruske granice razmeštaju novi kontingenti snaga NATO-a. Treba naglasiti da se to pre svega dešava u blizini naših, beloruskih granica. Mi to vidimo i bez dreke i buke preduzimamo adekvatne mere“, rekao je beloruski predsednik govoreći na sastanku sa šefovima delegacija koje učestvuju u XVI Zasedanju Saveta šefova najviših organa finansijske kontrole država-članica ZND.

Lukašenko je podsetio da Rusija i Belorusija imaju „zajednički odred oružanih snaga na zapadu, koji obezbeđuje bezbednost naše otadžbine — Belorusije i Rusije“.

„Osnovu ovog odreda čini beloruska vojska. U slučaju sukoba, on prvi stupaju u borbu i za kratko vreme ovde stižu odredi koncentrisani na zapadu Ruske Federacije“, objasnio je šef države.

On je naglasio da na Zapadu znaju za dogovor Minska i Moskve.

Mi to ne skrivamo od naših zapadnih kolega, ni od partnera, ni od protivnika. Oni su savršeno svesni našeg sporazuma sa Rusijom“, dodao je Lukašenko.

(www.serb.rs)