Lavrov: Ankara prešla granicu, Mulaem: Nečuvena agresija

lavrov-mualem-serb.rs

Šefovi sirijske i ruske diplomatije Valid Mualem i Sergej Lavrov (foto:rusplt.ru)

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ocenio je danas da je Ankara prešla granicu oborivši ruski vojni avion dok je šef sirijske diplomatije Valid Mualem nazvao taj incident „nečuvenim aktom agresije”.

„Verujemo da je tursko rukovodstvo prešlo granicu prihvatljivog”, rekao je Lavrov pre pocetka sastanka sa svojim kolegom iz Sirije, koji je u poseti Moskvi.

Ankara rizikuje da Tursku stavi u jako tešku situaciju, smatra Lavrov i upozorava da bi obaranje ruskog aviona moglo ozbiljno da podrije interese Turske.

Lavrov je rekao da Moskva preispituje da li Turska zaista ima namere da se bori protiv terorizma.

„Imamo sve više pitanja o aktivnostima Ankare i njenoj pravoj posvećenosti da se istrebi terorizam”, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Mualemom.

Lavrov je dodao da će Rusija nastaviti da pruža Siriji svu potrebnu pomoć u borbi protiv terorizma i izrazio zahvalnost za akcije sirijske vojske koja je spasila ruskog pilota nakon što je Turska u utorak oborila ruski vojni avion, prenosi Tas s.

Rusija će insistirati na inkluzivnoj prirodi političkog procesa u Siriji u okviru Bečkog procesa, poručio je šef ruske diplomatije.

Ministar spoljnih poslova Sirije uputio je u ime te zemlje saučešće porodicima poginulih vojnika.

„Želim da uputim saučešće porodicama vojnika koji su poginuli zbog neviđenog, prvokativnog čina ageresije Turske”, rekao je on.

Mualem je rekao da se saglasio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da takva akcija predstavlja zabadanje „noža u leđa”.

„Govorili smo, sada već pet godina, kako Turska pruža podršku teroristima iz ideoloških razloga, zabadajući nam tako nož u leđa svaki dan”, naveo je on.

Moskva turskim državljanima uvodi vize od 1. januara
MOSKVA – Rusija od 1. januara ponovo uvodi vizni režim za turske državljane, izjavio je danas ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov, preneo je AFP.„Doneta je odluka o obustavljanju bezviznog režima prema Turskoj”, izjavio je Lavrov novinarima posle susreta sa sirijskim ministrom inostranih poslova Validom Mualemom.„Odluka će se stupiti na snagu 1. januara 2016.”, precizirao je on.
(www.serb.rs)