Kurdi odbacili zahtev Turske: Ne povlačimo se

kurdi-sirija-žene-serb.rs

Više od 30% pripadnika Kurdske milicije ( YPG) čine žene . (foto:www.timesofisrael.com)

Sirijski Kurdi odbacili su zahteve Turske da se povuku sa položaja u blizini granice na severu Sirije koje je turska vojska granatirala drugi dan za redom.

Lider kurdske Partije demokratskog jedinstva (PYD) Saleh Muslim rekao je da Turska nema prava da se meša u unutrašnja pitanja Sirije, prenosi Rojters.

Muslim je takođe rekao da su pripadnici Kurda avio-bazu koju su granatirali turski vojnici osvojili od Nusra fronta.

Turski premijer Ahmet Davutoglu potvrdio je juče da su turske snage gađale mete kurdskih boraca iz sastava Jedinica za zaštitu naroda (YPG) na severu Sirije i pozvao tu grupu da se povuče sa područja koje je nedavno zauzela.

„Osvetićemo sa za svaki korak (koji su načinile YPG)“, rekao je Davutoglu odgovarajući na pitanja novinara, prenela je televizija „Haber“.

„YPG će se odmah povući iz Azaza i obližnjeg područja i neće im se ponovo približiti“, dodao je turski premijer.

Kurdska milicija (YPG), glavna je oružana snaga Kurdskog vrhovnog komiteta, vlade sirijskog Kurdistana.

Izvorno ju je formirala 2004. Partija demokratskog jedinstva (PYD), a prebačena je u nadležnost Kurdskog vrhovnog komiteta, koji uključuje PYD, 2012.

Turska vojska je i danas, drugi dan zaredom, granatirala položaje kurdskih boraca na severu Sirije, pri čemu su poginula dvojica boraca, saopštila je Sirijska opservatorija za ljudska prava.

 

(www.serb.rs)