Kremlj: Ruski avioni nisu narušili vazdušni prostor Turske

Crveni trg u Moskvi ((foto:www.srbijadanas.com)

Rusko ministarstvo odbrane demantovalo je danas da su ruski vojni avioni u Siriji narušili vazdušni prostor Turske

„Ruska avijacija u Siriji nije narušavala vazdušni prostor Turske. Saopštenja turske strane o tome da je ruski avion Su-34 navodno narušio vazdušni prostor te zemlje predstavlja neosnovanu propagandu”, rekao je zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Rusije Igor Konašenkov.

Konašenkov je rekao da je uveren da turski stručnjaci protivvazdušne odbrane znaju da radari koji kontrolišu vazdušni prostor mogu da zabeleže samo visinu, kurs i brzinu objekta u vazduhu.

„Nijedan od ovih radara nije sposoban da utvrdi tip i državnu pripadnost vazdušnog objekta – da li je reč o Rusiji ili koaliciji koju predvode SAD”, rekao je on.

To je, kako je naveo, „moguće samo uz direktan vizuelni kontakt s drugog aviona, koji se nije dogodio”, prenosi Sputnjik.

On je dodao da ni ruska sredstva protivvazdušne odbrane u Siriji, kao ni sirijska radarska kontrola vazdušnog prostora, nisu zabeležila nikakvo narušavanje sirijsko-turske granice.

„Da i ne govorim o tome da nikakvih usmenih kontakata turske strane s našim pilotima odavno nema”, zaključio je Konašenkov.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je ranije danas da je ruski vojni avion ponovo narušio njen vazdušni prostor uprkos brojnim upozorenjima.

U saopštenju se navodi da je ruski lovac SU-34 u turski vazdušni prostor ušao iako je pilot prethodno upozoren i na ruskom i na engleskom jeziku.

Tursko ministarstvo spoljnih poslova je posle tog incidenta pozvalo ambasadora Rusije kako bi mu izrazilo oštar protest.

(www.serb.rs)