Kome je otišlo 50 tona američkog oružja?

Snabdevanje iz vazduha foto:www.noaanews.noaa.gov

Arapski pobunjenici u Siriji su saopštili da nisu dobili nijedan metak od vojske SAD koja je 11. oktobra sa sirijskog neba izabacila pošiljku sa naoružanjem.

Raša tudej navodi da je oružje verovatno završilo u rukama Kurda, čija ofanziva na džihadiste je u zastoju zbog protesta američkog saveznika, Turske.

Pentagon je ranije saopštio da je pošiljka bila namenjena Sirijskim demokratskim snagama, alijansi Arapa i Kurda čije formiranje je objavljeno svega nekoliko sati pre poletanja američkih transportera.

Prema navodima Vašington posta, novu koaliciju čine arapska plemenska milicija al Sanadid, Vojni savet Asiraca, kurdsko-arapska grupa Burkal al-Furat i Jedinica narodne zaštite, čijih pripadnika ima najviše.

Ipak, lider al-Sanadida Bandar al-Humajdi rekao je da nijedna arapska jedinica nije dobila oružje od Amerikanaca.

“Ništa nismo dobili, a nije izvesno ni da ćemo…“, rekao je al-Humajdi.

Prema rečima šeika Humajdi Dahama al-Hadija, lidera plemena Šamar, možda je pošiljka oružja završila u rukama Kurda, a informacije nema ni arapska jedinica Tuvar al-Raka, čiji zvaničnici su naveli da postoji linija fronta u provinciji Hasakah i da je pošiljka možda tu pala.

To su naveli i Kurdi, lider političkog krila Jedinica narodne zaštite Salih Muslim zahvalio je Vašingtonu na oružju i obećao da će ono biti podeljeno sa arapskim saveznicima.

Da konfuzija vlada i u Pentagonu svedoči i izjava portparola Pitera Kuka da su pošiljke oružja namenjene Sirijsko-arapskoj koaliciji, a ne Sirijskim demokratskim snagama, uz navode da nema indikacija da je 50 tona vojne opreme deljeno sa drugim grupama.

(izvor-B92)