Ko je šta stekao, a ko izgubio

antikorupcijska-agencija-serb.rs

Agencija za borbu protiv korupcije Republike Srbije-tabla (foto:www.rtv.rs)

Bratislav Gašić i Tomislav Nikolić više nemaju ušteđevinu na računu, Siniša Mali ostao bez automobila, direktor policije Milorad Veljović bez vikendice, a direktor BIA Aleksandar Đorđević kupio „mazdu”

Imovinski izveštaji članova Vlade Srbije govore da se nešto promenilo samo kod bivšeg ministra odbrane Bratislava Gašića, koji je prijavio da više nema ušteđevinu. Naravno, moguće je da je još neki član vlade stekao (ili izgubio) imovinu čija vrednost prelazi iznos godišnje prosečne zarade bez poreza i doprinosa – 533.000 dinara, ali da do juče njegova prijava nije bila objavljena na sajtu Agencije za borbu protiv korupcije. Promene u imovini i prihodima u 2015. godini prijavili su i Zoran Babić, Dijana Vukomanović, Ištvan Pastor, Siniša Mali, Dragan Šutanovac…

Vanredni izveštaj o bitnim promenama u imovini i prihodima u prošloj godini podnelo je do sada 1.359 funkcionera. To nije konačan broj s obzirom na to da agencija još obavlja evidentiranje. Reč je o obavezi funkcionera koji su na dan 31. decembra 2015. imali promene u imovini i prihodima u vrednosti većoj od 4.000 evra da do kraja januara agenciji podnesu izveštaj o tim promenama.

U odnosu na prethodne godine, broj podnetih izveštaja je približno jednak, kažu u Agenciji za borbu protiv korupcije za naš list. Prošle godine, podsetimo, vanredne izveštaje o imovini i prihodima u 2014. dostavilo je 1.985 funkcionera.

Bratislav Gašić, po izveštaju od 22. januara ove godine, više nema ušteđevinu koju je imao prema prethodnom izveštaju iz novembra 2014. godine. Ministarska plata mu je bila 89.038 dinara, a i dalje poseduje dve kuće od 360 i 250 kvadrata i „audi ku-7” iz 2007. Kao ministar odbrane koristio je službenu vilu od 310 kvadrata i garažu.

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor podneo je novu prijavu početkom januara, iako izgleda da nema bitnih promena u odnosu na prethodnu iz novembra prošle godine. U novu prijavu uneo je podatak da je član UO Fonda „Evropski poslovi APV od 2012”, za šta ne prima nikakvu nadoknadu. Kao predsednik Skupštine Vojvodine prima oko 113.000 dinara, a kao član UO „Park Palić” 20.000. Međutim, u ove dve prijave navedeno je više imovine nego u onoj iz jula 2012, kada je postao predsednik skupštine pokrajine – tada je imao kuću od 35 kvadrata, stan od 53 i njivu (bez podatka kolika je), a sada je navedeno da njiva ima 71,35 ari, stan je iste kvadrature, ali tu je sada i „kuća, salaš” od 90 kvadrata. I dalje vozi „mercedes B-280” iz 2008. godine i nema nikakvu ušteđevinu u banci.

Sudeći po ovim imovinskim izveštajima, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je na gubitku otkako je na ovoj funkciji. Sredinom januara u agenciju je stigla njegova prijava, prema kojoj, u odnosu na izveštaj iz jula prošle godine, više nema četvorosobni stan od 131 kvadrat (ostao mu je petosobni od 127 kvadrata i garaža od 13 kvadrata), a ostao je i bez automobila. Po prethodnoj prijavi imao je „mercedes GL-420 cdi” iz 2008. godine i „volvo S-80” iz 2007. I dalje ima sredstva na računu u banci ili nekoj finansijskoj organizaciji. Međutim, u izveštaju iz oktobra 2014. imao je još jedan četvorosoban stan od 124 kvadrata i garažu od 11 kvadrata. U to vreme gradonačelnička plata je bila 120.000 dinara, a sada je, kao i svima koji su „na merama štednje”, smanjena na 102.000.

Šef poslaničke grupe Srpske napredne stranke Zoran Babić prijavio je poslaničku platu od 110.000, vlasništvo nad polovinom stana od 69 kvadrata i dva automobila iz 2005 – „hjundai tukson” i „jugo koral”. Isto je imao i u prethodnom izveštaju iz septembra 2014, pa se može zaključiti da mu se promenilo stanje na bankovnom računu. Naime, u obe prijave je naznačio da ima „depozite i štedne uloge u bankama i drugim finansijskim organizacijama u zemlji i inostranstvu”.

Kao i kod svih ostalih, te sume se ne objavljuju, ali su poznate nadležnoj službi Agencije za borbu protiv korupcije. Agencija takođe ima uvid i u imovinsku kartu supružnika i maloletne dece funkcionera, ali se to ne stavlja na uvid javnosti. Kada je reč o primanjima, objavljuju se samo ona koja su iz javnih izvora.

Ista situacija je i u slučaju imovine Dragana Šutanovca, narodnog poslanika Demokratske stranke. On je takođe podneo prijavu zbog vanredne promene imovine, koja se verovatno odnosi na visinu štednog uloga. Naime, kao u izveštaju od pre godinu dana, on i dalje ima samo poslaničku platu, trećinu vlasništva nad kućom od 157 kvadrata i trećinu njive od 3,5 hektara, kao i deseti deo vlasništva u porušenoj zgradi (dvosobni stan od 63 kvadrata) prema sporazumu o kupovini radi izgradnje novog stana.

I narodna poslanica Socijalističke partije Srbije Dijana Vukomanović ima promenu u imovini. Prema prijavi iz januara prošle godine, nije imala ništa na svoje ime osim poslaničke plate, a sada poseduje 51,7 odsto kuće od 74 kvadrata. Kako je navela, u pitanju je nasledstvo, a radi se o porodičnoj stambenoj zgradi staroj 110 godina. Takođe, u istom udelu ima vlasništvo nad garažom od 26 kvadrata.

Njen stranački kolega Veljko Odalović, trenutno generalni sekretar u Ministarstvu spoljnih poslova, od aprila prošle godine šest puta je podnosio prijavu o promeni imovine i prihoda. U aprilu prošle godine, pored plate, bio je vlasnik stana od 99 kvadrata i nije imao nikakve depozite ili štedne uloge, a sada poseduje isti stan, ali ima i nešto na računu. U međuvremenu, imao je, pa nije imao, ovakvu štednju, a u jednom kraćem periodu posedovao je i dve njive (od 38 i 399 kvadrata).

Državni sekretar u Ministarstvu kulture i informisanja Saša Mirković prijavio je dve promene u odnosu na stanje u junu 2014. Onda je imao platu od 101.000, a sada prima 84.000 dinara, ali više nema automobil „reno klio” iz 2009, nego „ford fokus” iz 2014. I dalje ima četvrtinu vlasništva nad stanom od 36 kvadrata i njivom od 12 ari i nema ušteđevinu.

I direktor bezbednosno-informativne agencije Aleksandar Đorđević je šest puta dostavljao izveštaj o imovini od januara prošle godine. Plata mu se nije bitno menjala (oko 169.000 dinara), u svim tim prijavama ima stanove od 97 kvadrata i od 50 kvadrata i garažno mesto od 12 kvadrata, pa se možda značajnije menjalo stanje na štednom računu. Jedina zaista vidljiva promena je u pretposlednjem izveštaju od 5. januara ove godine, kada se u odnosu na april prošle godine vidi da je kupio automobil „mazda 6”, 2009. godište

Bivši direktor policije Milorad Veljović je sada prijavio da ima ušteđevinu koju nije imao po izveštaju iz oktobra prošle godine (ali ju je imao u izveštaju iz januara 2015), ali sada više nema vikendicu od 87 kvadrata, nad kojom je imao polovinu vlasništva kroz zajedničko ulaganje. U imovinskoj karti i dalje je upisan stan od 103 kvadrata i polovina vlasništva nad kućom od 160 kvadrata.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je početkom decembra prijavio da je svoju polovinu stana od 194 kvadrata (koju je imao u prijavi iz januara 2015) prepisao na suprugu i da je promenio automobil. Nema više „audi”, koji je ranije dobio na poklon od sina, ali je kupio „mercedes benc C-320”. Za razliku od prethodnog puta, sada nema nikakvu štednju.

(www.serb.rs)