Kina se naoružava: Stigao još jedan “Bizon” džinovski hoverkaft iz Rusije

hoverkaft-rusija-kina-serb.rs

“Bizon” ima radijus od 300 milja (555,6 km) i maksimalnu brzinu od 55 čvorova (oko 102 km/h). Može da ponese tri tenka, 12 oklopnih vozila i do 500 vojnika. (foto:m1a2444.pixnet.net)

Kineska armija nabavila je i drugi džinovski hoverkaft “bizon” (zubr) od Rusije. Brz, teško naoružan i sposoban da nosi invazione snage, ovaj hoverhaft sposoban je da brzo preveze kopnene snage i na Tajvan

Kineska armija nabavila je i drugi džinovski hoverkaft “bizon” (zubr) od Rusije. Brz, teško naoružan i sposoban da nosi invazione snage, ovaj hoverkaft sposoban je da brzo preveze kopnene snage na obližnja ostrva i ostrvca poput onih u južnom i istočnom Kineskom moru, a mogao bi da dosegne i Tajvan.

Razvoj ovog ogromnog hoverkafta počeo je još sedmadesetih godina prošlog veka u SSSR, a namena mu je bila da u kratkom roku iskrca što više snaga na određenu lokaciju.

“Bizon” ima radijus od 300 milja (555,6 km) i maksimalnu brzinu od 55 čvorova (oko 102 km/h). Može da ponese tri tenka, 12 oklopnih vozila i do 500 vojnika. Pošto se radi o hoverkaftu, “bizon” se ne zaustavlja na plaži već može da preveze svoj teret duboko u kopno. Na kopnu može da pređe prepreke visine četiri stope (oko 1,2 metra) i nagib od pet stepeni.

Svaki hoverkraft naoružan je sa dva 30 mm topa AK-630 i protiv-brodskim raketama za odbranu. “Bizon” takođe može da pruža i vatrenu podršku invazionim snagama pošto je naoružan sa dva 140 mm višecevna raketna bacača “oganj”, dometa između 800m i 4,5, odnosno 9,5 km u zavisnosti od vrste rakete, koji imaju po 22 punjenja.

Kina je prvo potpisala ugovor o kupovini sa Ukrajinom za kupovinu četiri “bizona”, dva bi bila napravljena u Ukrajni, a dva u Kini. Pošto su brodogradilišta koja ih prave sada na ruskoj teritoriji Kina može da se nada će ugovor biti ispoštovan.

Kina je takođe kupila i sva četiri grčka “bizona” tako da će u svom sastavu imati ukupno osam ovih hoverkafta.

Postavlja se pitanje šta će Kini ovakvi divovi? Razlog za nabavku leži u nedavnim incidentima u Kineskom moru sa okolnim susedima vezanim za terirorijalne pretenzije na ostrva bogata naftom. U tom svetlu “bizon” je odlična platforma koja može brzo da preveze manje jedinice na ta ostrvca ukoliko se učini potrebnim da Kina zaštiti svoj suverenitet.

“Bizon” takođe može da se pokaže korisnim ako se Kina odluči na invaziju Tajvana koji je udaljen svega 120 milja od kopna, odnosno za nepuna dva sata bi mogao da iskrca trupe i to ponovi dva puta dnevno!

(www.serb.rs)