Kim ne popušta, najavio i petu nuklearnu probu

kim-jong-un-korea-serb.rs

Kim Džong Un najavio i petu nuklearnu probu. (foto:www.cbsnews.com)

Istražitelji za ljudska prava UN smatraju da bi severnokorejski lider mogao bi se suočiti sa suđenjem za zločine protiv čovečnosti

Plesalo se na ulicama Pjongjanga po testiranju hidrogenske bombe u januaru i lansiranju rakete dugog dometa početkom ovog meseca. Ali slavljenje svoje zemlje kao nuklearne rsile ne znači srećan kraj jer su igre, za koje svet misli da će se završiti kolapsom Severne Koreje, tek počele. Igraće se još jer lider Kim Džong Un planira da sazove kongres stranke u maju, a najavio je i petu nuklearnu probu.

Ples sada sliči igri oko vatre koja priziva kišu, a koja po izolovanoj državi pljušti u vidu sankcija.

Lansiranjem rakete dugog dometa koja je poslala satelit u orbitu Južna Koreja i Vašington videli su testiranje tehnologije za balistričke rakete, koje bi, dovoljno usavršene, mogle da prelete, recimo, do obala SAD, noseći hidrogensku bombu. Međunarodna zajednica je lansiranje shvatila kao jasan odgovor da Kim nema nameru da razgovara o nuklearnom razoružanju, zbog čega Savet bezbednosti UN priprema novi set oštrih sankcija.

Američki Kongres je, mimo mera UN, usvojio predlog dodatnih kazni na koje je potpis stavio Obama. Ubrzaće i dogovore da postave odbrambeni štit, jedan od najrazvijenijih u svetu, na tlu Južne Koreje, koja je već zadala prvi udarac severnom susedu zatvaranjem industrijskog parka Kesong, poslednjeg simbola međukorejske ekonomske saradnje. Kim je oštro odgovorio zauzevši vojnom čizmom Kesong. Povukao je 55.000 radnika i zamrzao imovinu 124 susedova preduzeća.

Godišnjom vojnom vežbom, najvećom do sada, Južna Koreja i SAD demonstriraće skupa u martu silu, kada će defilovati 15.000 vojnika. U manevrima koje Pjongjang naziva pripremom invazije na sever učestvovaće američki nosač aviona na nuklearni pogon.

Južnokorejska predsednica Park Geun Hje upozorava da bi sever mogao doživeti kolaps ako ne odustane od razvijanja atomske bombe i da će oni preuzeti „još snažnije i efikasnije mere” koje će pomoći Kimu da shvati da će mu nuklearne ambicije srušiti režim.

Deluju li sankcije i pretnje na Severnu Koreju?

Park Geun Hje misli da je potreban temeljno drugačiji pristup koji će susedu otrgnuti ubojite igračke iz ruku, a koji će biti beskompromisan.

„Sa Kim Džong Unom, koji ide napred punom brzinom bez kočnica, zemlja bi mogla lansirati balističku raketu sa bojevom glavom i svi ćemo nastradati”, uzviknula je predsednica dan pre nego će njena obaveštajna agencija saopštiti da vođa planira da ih napadne i naredila da se aktiviraju svi raspoloživi kapaciteti za izvođenje sajber i drugih ofanziva ka aktivistima, vladinim zvaničnicima, tržnim centrima, metroima i drugim javnim mestima.

Lančanoj demonstraciji snaga prikačili su se juče istražitelji za ljudska prava UN, koji će obavestiti severnokorejskog lidera da bi se uskoro, uz svoje saradnike, mogao suočiti sa suđenjem za ratne zločine. Konstatovali su da u ovoj zemlji nema opipljivih napredaka u oblasti ljudskih prava otkada je istražna komisija, pre dve godine, implicirala umešanost lidera u zločine protiv čovečnosti, uključujući ubistva, mučenja i progone.

Izveštaj, koji će u martu predočiti Savetu za ljudska prava u Ženevi, Severna Koreja nazvala je skupom laži i propagande servirane mahom iz američke „fast-fud” kuhinje.

Izgleda da ni nove teške sankcije ni svi mogući pritisci suseda i demonstracije moći Zapada neće uticati da vođa promeni politiku zemlje koja suviše dugo trpi duboku izolaciju, toliku da je gotovo oguglala na svakodnevne pretnje. Tamo život nekako ide dalje. Sever i dalje gazi, iako sankcije nuklearnoj sili uzimaju danak.

Nekada deluje kao da je Kim blagosloven time što mu ceo svet sedi na kičmi, dajući mu tako pravo da učvršćuje svoju vladavinu. Neki analitičari su ubeđeni da mu nuklearne ambicije i gnev sveta grade sve jaču podršku u narodu. Ipak, nameće se pitanje kako zemlja uspeva da diše uz ovolike pritiske. Dobar deo američke javnosti tvrdi da im vazduh pumpa Kina, koja zapravo drži ključ spoljnih vrata ove države.

Malo je verovatno da će bilo ko nešto promeniti dok režim ostaje na snazi, a SAD i njeni saveznici rade sve u nadi da će ga na kraju srušiti.

Kim zna da u situaciji koju stvara spoljni pritisak mora da zadrži kredibilitet među stanovništvom koje trpi sve veće ekonomske probleme. Narod primećuje, za šta mu ne treba internet koji im je ukinut, koliki je jaz samo između njih i južnog suseda.

Stoga će lider sazvati veliki kongres stranke u maju, prvi takve vrste u poslednje vreme, što neki vide prilikom da najavi novu ekonomsku politiku, zbog koje će, nadaju se, narod opravdano plesati ulicama.

(www.serb.rs)