Kijev i proruske snage razmenili 20 zarobljenika

ukrajinski-vojnici-idu-na-razmenu-zarobljenika-serb.rs

Razmena zarobljenika u Ukrajini foto:www.kurir.rs

Ukrajinska vojska i proruske snage razmenili su danas 20 zarobljenika kao gest dobre volje, sa ciljem da se mirovni pregovori usmereni na okončanje 18-mesečnog konflikta vrate na kolosek.

KIJEV – Ukrajinska vojska i proruske snage razmenili su danas 20 zarobljenika kao gest dobre volje, sa ciljem da se mirovni pregovori usmereni na okončanje 18-mesečnog konflikta vrate na kolosek.

Organizacija razmene zarobljenika trajala je nekoliko nedelja i prva je ove vrste od 8. septembra, preneo je AFP.

Proruske snage predale su osam ukrajinskih vojnika i jednog civila na neutralnoj teritoriji u oblasti Lugansk, koja je pretežno pod kontrolom proruskih snaga, pod budnim okom posmatrača Crvenog krsta.

U zamenu, ukrajinska strana je predala 11 pripadnika proruskih snaga zarobljenih u borbama, u kojima je, prema podacima Ujedinjenih nacija, do sad život izgubilo više od 8.000 ljudi.

Ukrajinska vlada veruje da proruske snage i dalje drže 148 ljudi, uključujući 59 civila u Lugansku i susednom Donjecku.

Proruske snage iz te dve oblasti tvrde da Kijev drži 2.400 njihovih boraca.

Iako proruske i vladine snage nastavljaju sa postepenim povlačenjem oružja iz takozvane linije razgraničenja, proces je spor i povremeno dolazi do razmene vatre.

Povremene borbe i naizgled nepomirljive razlike oko budućeg statusa proruskih oblasti unutrar Ukrajine znače da će mirovni proces koji je trebalo da se završi ove godine biti nastavljen 2016, navela je francuska agencija.

(izvor-Tanjug)