Keri optužio Rusiju za agresiju u Ukrajini i Siriji

džon-kerry-serb.rs

Američki državni sekretar Džon Keri (foto:www.altaposten.no)

Američki državni sekretar Džon Keri kritikovao je danas Rusiju zbog njenih operacija u Ukrajini i Siriji, optužujući Moskvu za agresiju u obe zemlje.

Govoreći na konferenciji o bezbednosti u Minhenu, Keri je rekao da Rusija prkosi međunarodnoj zajednici tako što podržava separatiste u istočnoj Ukrajini i sprovodi vojne intervencije u Siriji na strani predsednika Bašara el Asada.

On je rekao da Rusija treba da promeni svoje vojne ciljeve u Siriji i da je sada „prelomni trenutak“ za Siriju kako bi dogovor o privremenom prekidu vatre mogao da stupi na snagu za nedelju dana.

„Do danas cilj velike većine ruskih napada su legitimne opozicione grupe (u Siriji)… mislimo da ciljevi ruskih napada treba da se promene“, rekao je Keri, dodajući da ; se neće postići mnogo ako se bombarduju ljudi koji žele da učestvuju u razgovoru.

Sirijski konflikt je moguće okončati samo ukoliko se porazi Islamska država i omogući politička tranzicija u zemlji koja će sa vlasti skloniti Bašara el Asada, rekao je Keri.

Povodom Ukrajine, američki državni sekretar rekao je da će protiv Rusije sankcije biti na snazi dok ona i pobunjenici koje podržava na istoku Ukrajine ne budu u potpunosti poštovali politički sporazum postignut u Minsku prošle godine.

(www.serb.rs)