Kastro: Kubi nisu potrebni američki pokloni

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro (foto:www.epictimes.com)

Bivši kubanski predsednik Fidel Kastro izjavio je danas da uprkos nedavnoj istorijskoj poseti američkog predsednika Baraka Obame Havani, Kuba neće zaboraviti sukobe koje je imala od SAD precizirajući da joj „nisu potrebni američki pokloni“.

„Nije nam potrebno da nam ta imperija deli poklone bilo kakav vrste. Naši napori su legalni i mirni, to je naša obaveza prema miru i bratstvu prema svim narodima“, napisao je istorijski lider kubanske revolucije, koji se povukao s vlasti 2006. godine, u tekstu objavljenom u tamošnjim medijima. U dugom članku pod naslovom „Brat Obama“, Kastro se ironično osvrnuo na „slatkaste reči“ američkog predsednika tokom posete Havani prošle sedmice.

fidel-kastro-serb.rs

„SAD će doći da razgovaraju sa nama kada budu imali crnog predsednika i svet imao latino američkog papu“ jedna od Kastrovih izjava iz 1973 godine (foto:www.snopes.com)

„Postoji opasnost da dobijete infarkt slušajući američkog predsednika“, rekao je Kastro navodeći potom spisak sporova izmedju Kube i SAD.

„Neka niko ne gaji iluzije da će ljudi te plemenite i nezainteresovane zemlje odustati od slave, svojih nekakvih prava i duhovnog bogatstva stečenog razvojem obrazovanja, kulture i nauke“, ironično je napisao Kastro.

Obama je tokom posete pozvao Kubance da „ostave za sobom poslednje tragove Hladnog rata i krenu putem demokratije“.

„Moj skroman predlog (Obami) je da razmisli pre nego što razvija teorije o kubanskoj politici“, naveo je Kastro koji se nikad nije otvoreno suprotstavio približivanju s „bivšim neprijateljem“.

Fidel Kastro, koji 13. avgusta puni 90 godina, nije se pojavio u javnosti od jula 2015. godine. Od povlačenja s vlasti koju je predao bratu Raulu, posvetio se pisanju i redovno prima strane zvaničnike.

(www.serb.rs)