Kad Slovenci imaju m…

Centralna banka Slovenije znak na ulazu . (foto:www.delo.si)

Predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi protestovao je kod slovenačkih vlasti zbog policijskog pretresa prostorija centralne banke Slovenije, koja je deo sistema evropskih centralnih banaka država evrozone  i naveo da se razmatra mogućnost pokretanja sudskog postupka zbog kršenja zakona.

Pretresi su sprovedeni juče zbog mogućih neregularnosti prilikom postupka sanacije slovenačkih banaka 2013. godine, naveli su slovenački mediji.

U okviru pretresa zaplenjeni su podaci Evropske centralne banke koji se drže u Banci Slovenije, što predstavlja kršenje imuniteta te institucije, napisao je Dragi u protestnom pismu upućenom slovenačkom državnom tužilaštvu kao i predsedniku Evropske komisije Žan-Klod Junkeru.

Prema evropskim ugovorima, arhiva Evropske centralne banke zaštićena je klauzulom o nepovredivosti, napisao je Junker.

„Zvanično protestujem zbog ilegalnog uzimanja informacija Evropske centralne banke i pozivam slovenačke vlasti da isprave taj prestup“, napisao je Dragi i rekao da će u protivnom ECB razmotriti pokretanje sudskog postupka za kršenje zakona.


Prema Dragiju slovenačka policija je uzela informacije sadržane u internoj mreži Banke Slovenije, kao i kompjutersku opremu koju koristi guverner i više članova njegovog tima.

Evropska centralna banka žali što akcija slovenačke policije reskira da dovede u pitanje ispunjenje misije slovenačke centralne banke, kao i njenog guvernera, naveo je Dragi.

Slovenija je članica evrozone od 2007. godine i u okviru toga centralna banka Slovenije deo je Eurosistema, mreže centralnih banaka zemalja koje pripadaju tom bloku. Guverner slovenačke centralne banke učestvuje u radu saveta monetarne politike Evropske centralne banke.

Slovenačka policija potvrdila je da je sprovela više pretresa na nekoliko lokacija u Ljubljani usmerenih protiv četiri osobe osumnjičene za kriminalne radnje i zloupotrebu službenog položaja.

Banka Slovenije je takodje potvrdila da je sproveden pretres, uz navod da je to sprovedeno u okviru preliminarne istrage koja se vodi oko „nekoliko zaposlenih“.

(www.serb.rs)