Italija blokirala automatsko produženje sankcija Rusiji

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Rim Italija (foto:vacationthrills.com)

Pitanje daljih sankcija protiv Rusije biće razmatrano ili na sastanku ministara inostranih poslova EU u ponedeljak 14. decembra ili u toku samita Unije 17-18. decembra, a Italija je tražila od EU da se o pitanju produženja antiruskih sankcija razgovara na zasedanju ministara inostranih poslova svih 28 zemalja Unije.

MOSKVA – Pitanje daljih sankcija protiv Rusije biće razmatrano ili na sastanku ministara inostranih poslova EU u ponedeljak 14. decembra ili u toku samita Unije 17-18. decembra, a Italija je tražila od EU da se o pitanju produženja antiruskih sankcija razgovara na zasedanju ministara inostranih poslova svih 28 zemalja Unije.

Na taj način je blokirano automatsko produženje roka trajanja sankcija, koji ističe 31. decembra, prenosi Sputnjik.

Formalna odluka o produžetku „kaznenih mera“ za Rusiju trebalo je da bude doneta na sastanku predstavnika članica Unije do kraja ove nedelje.

Postupak Italije politički analitičari u Rusiji ocenjuju kao gest prijateljstva, ali i izraz nezadovoljstva delovanjem EU.

Ipak, ovaj čin ne označava automatski ukidanje sankcija, ali postoji makar mala verovatnoća da Evropa dođe do zaključka da ove mere ne doprinose rešavanju problema, niti pogađaju ciljeve zbog kojih su donete, navodi Sputnjik.

(www.serb.rs)