Islamska država se bavi trgovinom organa zarobljenika

prodaja-organa-isis-serb.rs

Nama Srbima je ova priča već poznata (foto:www.nydailynews.com)

Islamska država bavi se trgovinom organa zarobljenih i ubijenih „nevernika” u Siriji i Iraku od početka prošle godine, navodi španski list „Mundo”.

ID je ovo pretvorila u biznis međunarodnih razmera, piše „Mundo”.

Vađenje organa počelo je najpre u bolnicama u gradu Mosulu, navodi španski list.

Prema navodima svedoka, dosada su, koliko je poznato , izvršene ukupno 183 operacije vađenja organa ubijenih zarobljenika, a oni su pre toga detaljno pregledani u nekoliko bolnica u Mosulu, prenosi list.

Reč je o muškarcima starosti od 20 i 35 godina.

Svedoci navode i da ID primorava zarobljene da daju krv, a osuđenima na smrt prethodno vadi organe u specijalnim klinikama.

Porodice ubijenih zarobljenika na društvenim mrežama navode da su na telima svojih rođaka našli velike ožiljke od operacija.

„Mundo” prenosi i svedočenja prema kojima su islamisti pobili nekoliko desetina lekara koji to nisu hteli da rade.

U izveštaju iz Kaira, list citira i stručnjaka za bezbednost u Bagdadu Hašem al Hašimija, koji navodi da je trgovina organima veoma unosna i da je dobrodošla džihadistima u momentu kada je sve teža ilegalna trgovina naftom zbog američko-savezničkog i ruskog bombardovanja .

„Mundo” piše još i da je lično vođa ID u Iraku i Siriji Abu Bakr al Bagdadi naredio da se nevernicima vade zdravi organi kako bi se spasli životi pravih muslimana.

(www.serb.rs)