Islamisti nikada bliže ZAPADU

islamisti-zapad-serb.rs

Teroristi Islamske države prete (foto:www.cdm.me)

Islamska država zauzela je grad Sabratu u Libiji, što je najzapadnija tačka na planeti do koje su džihadisti došli u dosadašnjim osvajanjima.

U blizini Sabrate su arheološki spomenici neprocenjive vrednosti, kakvi su bili u Palmiri, pa postoji strah da će islamisti i njih da krenu da uništavaju kao i što su uardili sa hramovima drevnog grada u Siriji.

Sabrata je inače poznata našoj javnosti kao grad u kojem su pre nešto više od mesec dana oteti srpski državljani.

Ovo osvajanje dokazuje ono što se već danima pominje u zapadnim medijima, a to je da se Islamska država sve više okreće Libiji kao svom glavnom utočištu, što bi trebalo još više da zabrine evropske službe s obzirom na relativnu blizinu libijske i italijanske obale.

Torinska „Stampa“ piše da Libija postaje islamistima „Plan B“ za slučaj da padne Raka, njihova nezvanična prestonica u Siriji. Snage kalifata su se već utvrdile u Sirtu, gradu na Sredozemnom moru u kojem je rođen Muamer el Gadafi, libijski vođa ubijen u prevratu 2011.

Odatle su se proširile istočno do Adegabije, ali je najveći trijumf na libijskom tlu Islamska država ostvarila juče, osvajanjem Sabrate koja se nalazi na samo 70 kilometara zapadno od Tripolija, glavnog grada Libije. Još više zabrinjava to što je Sabrata udaljena svega 30 kilometara od granice sa Tunisom koji bi mogao da bude sledeća meta islamista.

Džihadisti su upali u Sabratu vozeći se na oko 30 pik-ap vozila naoružanih teškim mitraljezima i bacačima raketa, a povod je bio to što su rivalske snage u sredu uhvatile trojicu pripadnika Islamske države.

Drevni grad Sabratu su u petom vreku pre nove ere osnovali Feničani iz Tira, a kasnije je pala pod vlast Rimljana. Najpoznatiji spomenik iz tog doba je skoro netaknuti rimski amfiteteatar pored same obale Sredozemnog mora.

(www.serb.rs)