Iran: Saudijska Arabija da ne šalje vojsku u Siriju

iran-saudijska-arabija-sirija-serb.rs

Zamenik načelnika generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri (foto:el-akhbar.com)

Zamenik načelnika generalštaba iranske vojske Masud Džazajeri upozorio je danas Rijad da ne šalje vojsku u Siriju, nakon sto je Saudijska Arabija rasporedila borbene avione u Turskoj.

Prema njegovim rečima, Iran svakako neće dozvoliti da se situacija u Siriji razvija na način na koji to žele zemlje koje podržavaju pobunjenike, rekao je general Džazeri iranskoj televiziji Al Alam, a prenosi AFP.

Rijad je u subotu saopštio da je rasporedio borbene avione u turskoj vazduhoplovnoj bazi Indžirlik kako bi „intenzivirao” operacije protiv takozvane Islamske države (IS) u Siriji. Turska je gađala pozicije kurdske i sirijske vojske u severnoj Siriji, što dodatno komplikuje napore da se okonča rat u kome je od početka 2011. godine poginulo 260.000 ljudi.

Iran podržava sirijskog predsednika Bašara al Asada slanjem „vojnih savetnika’ i dobrovoljaca da se bore uz sirijske snage, navodi Frans pres. „Teroristi koji se danas bore u Siriji su snage Saudijske Arabije, Amerikanci ili reakcionarne snage u regionu”, rekao je Džazajeri.

(www.serb.rs)