Irak upozorava Tursku, Ankara ne povlači snage

turska-vojska-irak-serb.rs

Irak dao Turskoj rok od 48 sati da povuče snage (foto:www.cazin.net)

Irak je danas upozorio Tursku da joj ističe vreme za povlačenje snaga koje je bez dozvole Bagdada poslala u tu zemlju, ali je Ankara nagovestila da nije verovatno da će to učiniti.

BAGDAD – Irak je danas upozorio Tursku da joj ističe vreme za povlačenje snaga koje je bez dozvole Bagdada poslala u tu zemlju, ali je Ankara nagovestila da nije verovatno da će to učiniti.

Irački premijer Hajder al-Abadi rekao je da je ostalo još „samo 24 sata“ od 48 koliko je Irak dao Turskoj da povuče tenkove i vojnike iz baze nedaleko od iračkog grada Mosula koji je pod kontrolom Islamske države, prenosi AFP.

„Moramo da budemo spremni da branimo Irak i svoj suverenitet. Vazduhoplovne snage imaju kapacitet da zaštite Irak i njegove granice od svake pretnje“, rekao je Abadi prilikom posete štabu vazduhoplovnih snaga Iraka.

Međutim, neimenovani visoki turski zvaničnik rekao je danas da Ankara verovatno neće povući svoje snage koje broje između 150 i 300 vojnika uz podršku 20 tenkova, razmeštenih u bazi u oblasti Bašika.

„Očekujemo da oni ostanu tamo, mada će sve zavisiti od razgovora“, rekao je on.

Irački ministar spoljnih poslova Ibrahim al-Džaferi objasnio je takođe danas da da se ultimatum Bagdada Ankari odnosi na povlačenje nedavno razmeštenih turskih vojnika, a ne i na savetnika koji od ranije sarađuju sa iračkim snagama.

Abadi je dodao da se najveći deo nafte proizvedene na teritoriji pod kontrolom ID u Iraku i Siriji krijumčari preko Turske, što Ankara ne samo da demantuje, već tvrdi da je pojačala borbu protiv krijumčarskih mreža koje godinama deluju na njenim granicama.

(www.serb.rs)