Iračka vojna komanda proglasila Ramadi potpuno oslobođenim

irak-ramadi-serb.rs

Iračke bezbednosne snage su razvile zastavu u centru grada Ramadi (foto:www.bbc.co.uk)

Iračke snage preuzele su danas kontrolu i nad poslednjim preostalim uporištem Islamske države (IS) u Ramadiju, te je iračka vojna komanda proglasila ovaj grad potpuno slobodnim, prenele su agencije.

Iračka vojska ušla je u vladin kompleks u centru grada, što znači da je IS definitivno poražena u Ramadiju, rekao je Rojtersu Sabah al-Numani, portparol iračkih antiterorističkih jedinica koje predvode operaciju.

Trupe danas čiste ulice ovog zapadnog grada od bombi i mina, nakon što su odnele značajnu pobedu nad IS i povratile grad koji su izgubile u maju.

Moguće je da je nekolicina džihadista ostala u nekim delovima grada, ali je vojska saopštila da nije naišla na otpor nakon što su borci IS juče napustili vladin kompleks, prenosi AFP.

U međuvremenu, vojni komandant Ahmed al-Belavi rekao je ranije danas za AP da državne trupe i dalje drže opkoljenim kompleks lokalne vlade, preciziravši da su ekstremisti, koji su se nalazili unutar kompleksa, prestali da pucaju oko 08.00 sati.

„Verujemo da su oni ubijeni ili da su pobegli”, rekao je on, izrazivši uverenje da će vojska preuzeti potpunu kontrolu nad kompleksom „u narednim satima”.

Vojnici su, kako je naveo, pozvali inženjerski tim pre nego što uđu unutra jer se boje mogućih postavljenih zabašurenih bombi ili bombaša-samoubica.

Iračani su kasno sinoć slavili na ulicama više gradova, a zvaničnici su čestitali federalnim snagama na najvećoj pobedi otkako je IS preuzela velike delove zemlje prošle godine, navodi francuska agencija.

Iračke snage su u utorak zapocele ofanzivu kako bi oslobodile Ramadi od IS, uz podršku avijacije međunarodne koalicije, ali i lokalnih pobunjenika.

Ramadi je glavni grad provincije u plodnoj dolini Eufrata, na samo dva sata vožnje zapadno od Bagdada.

Posle Ramadija, iračka vojska planira da krene u preuzimanje severnog grada Mosula, najnaseljenijeg centra pod kontrolom IS u Iraku i Siriji, čime bi se praktično uništila struktura IS u Iraku i džihadistima bi se oduzeo važan izvor finansiranja.

 

(www.serb.rs)