„ID i Turci regrutuju džihadiste za napade na RUS“

UN-Vitalij-Čurkin-serb.rs

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin (foto:www.nspm.rs)

Ruski ambasador pri UN Vitalij Čurkin rekao je da predstavnici ID uz podršku turskih obaveštajaca regrutuju džihadiste uz mogućnost slanja u Rusiju.

On je istakao i da je u septembru 2014. godine grupa od oko 1.000 boraca Islamske države, koji su stigli iz Evrope i centralne Azije, ušla u Siriju iz Turske, preko grada Gacijantepa.

“Navodno su predstavnici Islamske države, uz pomoć turskih obaveštajnih službi formirali mrežu u Antaliji za regrutovanje pojedinaca koji su stigli u Tursku iz postsovjetskih država, kako bi učestvovali u konfliktu u Siriji, ali i uz mogućnost vraćanja u Rusiju gde bi vršili terorističke napade“, naveo je Čurkin.

On je naveo imena osoba za koje veruje da imaju takvu nameru, a među njima su državljani Rusije i Azerbejdžana.

“Tu grupu predvodi ruski državljanin Ruslan Rastjamovič Kaibulov, poznat kao Baris Abdul ili pod pseudonimom “Učitelj“. On je rođen 1. aprila 1978. godine u Tatarstanu, sa porodicom živi u Antaliji, a poseduje stalan boravak u Turskoj“, dodao je Čurkin.

Prema njegovim rečima, regrutacija se vrši uz znanje privremenog centra za uhapšene u Antaliji.

“Ako uhapšeni pristane da primi islam i da se uključi u terorističke aktivnosti, oni koji mu to ponude obećavaju da će napraviti dogovor sa turskim vlastima i ponuditi mu, besplatno, turskog advokata Tahira Tosolara“, naveo je Čurkin i napomenuo da Sultan Kekhurasev, turski državljanin poreklom iz Čečenije često posećuje privremeni centar za uhapšene u Antaliji.

(www.serb.rs)