Hilari Klinton i „američka izuzetnost“

hilari-klinton-serb.rs

Kandidat Demokratske partije Hilari Klinton i budjenje novog fašizma (foto:time.com)

Kandidat Demokratske partije Hilari Klinton je govorila pred Američkom legijom, organizacijom ratnih veterana i penzionisanog vojnog osoblja, istakavši u prvi plan govora „američku izuzetnost“, prenosi portal Katehon.

Prema njenim riječima, navedenim u članku Katehona, portala za geopolitičke analize, Sjedinjene države imaju pravo i obavezu da vode ostatak svijeta i diktiraju uslove globalnog razvoja.

Kao što je očekivano, ocjenjuje portal, izjave Klintonove su nedvosmislene i u ključu neokonzervativizma. Bivši državni sekretar je izjavila da Sjedinjene države moraju biti globalna hegemonija i da ne može da bude drugačije. „Nije bitno koja je cijena toga, bez obzira na to koliko je teško i opterećujuće, Sjedinjene države moraju da vode“, rekla je ona.

Klintonova je kritikovala predsednika Rusije Vladimira Putina zbog njegovih ranijih negativnih izjava o američkoj izuzetnosti, a sa njim je uporedila svog rivala na izborima Donalda Trampa. Tramp predlaže otklon od stogodišnjeg američkog intervencionističkog kursa i predlaže izbalansiraniji i nehegemonistički politički stav Sjedinjenih država.

Hilari je u svom govoru obećala da se bori protiv diktatora, da podrži širenje liberalnih vrijednosti i odgovori na izazove „zemljama kao što su Rusija, Kina, Iran i Sjeverna Koreja.“

U stvari, ova politika je rat sa protivnicima Sjedinjenih država, naročito sa Rusijom i Kinom. Predsjednički kandidat je, takođe, obećala da će se povećati vojna potrošnja i preuzeti vodeća uloga u sajber-prostoru, nametanjem svojih pravila ostatku svijeta, navodi Katehon.

(www.serb.rs)