Grčka: uhapšeni krijumčari, velika zaplena oružja

zaplena-šverc-oružje-municija-serb.rs

Krijumčarena roba ilustracija (foto:www.worldaccordingtomaggie.com)

Trojica iračkih Kurda sa britanskim pasošima nosili ogomnu količinu municije

Grčka policija uhapsila je trojicu iračkih Kurda sa britanskim pasošima koji su pokušali da veliku količinu oružja prenesu u Tursku. Reč je o trojici muškaraca od 35 i 40 godina koji su u karavan vozilu imali desetine hiljada metaka, vojničkih pojaseva i vatrenog oružja.

Prema zvaničnim informacijama grčke policije reč je o licima koja se, ustanovljeno je posle provere, ne nalaze ni u jednoj bazi podataka osumnjičenih terorista niti kriminalaca. Kako je ustanovljeno oni su u Grčku stigli iz Italije, zatim su trajektom prešli do Igumenice i odatle nastavili put prema grčko-turskoj granici. Jednog od njih, četrdesetogodišnjeg Kurda sa britanskim pasošem uhapsila je obalska policija Aleksanrdupolisa u momentu prelaska granice. U vozilu su prilikom pretresa pronađeni četiri vojnička pojasa sa municijom, osam dvogleda i 200.000 metaka. Dat je signal za uzbunu i vrlo brzo, u ruke policije pali su i ostali.

Druga dvojica krijumčara uhapšena su na parkingu u luci Aleksandrupolisa i prilikom pretresa kod njih je pronađeno 18 pištolja i 20.000 metaka različitih kalibara. Za sada, policija ne raspolaže podacima o krajnjoj destinaciji i namerama krijumčara, kao ni o njihovoj pripadnosti određenoj  organizaciji, ali se predpostavlja da su povezani sa džihadistima. Istovremeno, grčka policija postavlja pitanje kako je moguće da je karavan natovaren tolikom količinom oružja moga da prodje nezapaženo kroz evropske zemlje koje svakodnevno govore o strogoj kontroli.

(www.serb.rs)