Grčka povukla ambasadora iz Austrije

greeces-flag-serb.rs

Grčka zastava (foto:calvinayre.com)

 

Grčka je odlučila da povuče svog ambasadora iz Austrije zbog sastanka u Beču o izbegličkoj krizi s predstavnicima zemalja Balkana na koji Grčka nije pozvana.

Tu odluku EU Grčka je prokomentarisala kao „neprijateljski čin“, a „ambasador je povučen na konsultacije“, prenosi BBC.

Šef grčke diplomatije Nikos Kocijas pozvao je ambasadora iz Beča „kako bi se osiguralo očuvanje prijateljskih odnosa između dve države i naroda Grčke i Austrije“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Grčka je zbog svoje velike morske granice sa Turskom i blizine grčkih ostrva turskoj obali postala glavna tačka ulaska stotina hiljada ljudi koji beže od rata i siromaštva u svojim zemljama i nadaju se boljem životu u Evropi.

Grčko Ministarstvo je istaklo da je „jasno da se sa velikim problemima Evropske unije ne možemo izboriti pomoću misli, mentaliteta i vaninstitucionalnih inicijativa koje potiču iz 19. veka“.
„Takva dela bi mogla da potkopaju temelje i proces evropskog ujedinjenja“, upozorilo je Ministarstvo.

Hladna reakcija Austrije

Austrija može shvatiti napetost u Grčkoj, nakon što je pritisak na tu zemlju porastao da učestvuje u zaustavljanju talasa izbeglica, hladna je reakcija Ministarstva inostranih poslova Austrije na odluku Atine da pozove svog ambasadora iz Beča na konsultacije.

U pisanoj izjavi agenciji APA, Ministarstvo naglašava da svaka zemlja ima pravo da pozove svoje diplomate na konsultacije.

„Nadamo se da će uslediti promena stava Gečke. U ovom slučaju vidimo i šansu da ambasadorka odgovornima u Grčkoj prenese informacije o situaciji i izazovima zemalja destinacija na izbegličkoj ruti, kao što je Austrija“, navodi se u izjavi.

Grčka, kako se poručuje, mora dati doprinos da se smanji broj izbeglica koji su krenuli na sever Evrope.

(www.serb.rs)