Generacije odrasle uz njegove filmove: Preminuo Bad Spenser

bad-spenser-serb.rs

Italijanski glumac Karlo Pedersoli, daleko poznatiji kao Bad Spenser (foto:www.mdr.de)

Italijanski glumac Karlo Pedersoli, daleko poznatiji kao Bad Spenser, preminuo je juče u 86. godini života, prenose italijanski mediji saopšenje porodice.

Rođen je kao Karlo Pedersoli 31. oktobra 1929. godine u Napulju i prvi je Italijan koji je 100 metara slobodnim stilom preplivao za manje od minut.

Takođe, bio je deo italijanske plivačke reprezentacije na Olimpijadi u Finskoj 1952. godine, kao i Melburnu četiri godine kasnije. Oba puta je u takmičenju slobodnim stilom stigao do polufinala, a bio je i dobar igrač vaterpola.

Od 1947. do 1949. godine radio je u italijanskom konzulatu u Recifeu u Brazilu gde ja naučio da tečno priča portugalski jezik. Završio je za advokata, a prvi film u kojem se pojavio bio je Quo Vadis (1951) koji je snimljen u Italiji.

Tokom pedesetih i šezdesetih snimao je uglavnom filmove za italijansko tržište, a 1967. menja ime u Bad Spenser u čast glumca Spensera Trejsija i njegovog omiljenog Badvajzer piva.

Najpoznatiji je po ulogama u “špageti vesternima” i kao deo dua sa Terensom Hilom. Njih dvojica su glumili u hitovima poput Ace High (1968) i They Call Me Trinity (1970), a zajedno su snimili ukupno 18 filmova.

Na kraju karijere Spenser se posvetio pisanju scenarija, postao je pilot, a ima i registrovanih nekoliko izuma.

Oženio je Mariju Amato 1960. godine sa kojom je imao troje dece – Đuzepea, Kristinu i Diamanta.

Tata je odletio danas u miru u 18.15 sati. Nije patio, svi smo bili uz njega i njegove posljednje riječi bile su „Hvala vam„“, izjavio je njegov sin Jozef Pedersoli.

Generacije ljubitelja filma na području bivše Jugoslavije, a i daleko šire, odrasle su uz njegove filmove, bilo sa sportskom, vestern, ratnom ili nekom sasvim četvrtom tematikom.

Inače, bio je prepoznatljiv i po svojoj veličini – sa visinom od 194 centimetra, velikim stomakom i gustom bradom činio je prilično zastrašujućeg čoveka za sve njegove filmske neprijatelje.

U nedavnom intervjuu za Al Jazeeru kazao je kako nema ničega u životu za čime žali.

Sada sam se posvetio komponovanju muzike i pesama i pisanju knjiga. Volio bih da sam studirao muziku kada sam bio mlađi, ali ne žalim ni za čim u životu. Imao sam veoma zadovoljavajuću karijeru i u sportu i u glumi. Imam veliku, dobru porodicu i sa 86 godina sam dobrog zdravlja. Još imam milione fanova koji mi se javljaju putem Facebooka i drugih internetskih kanala. Kako bih mogao i za čime žaliti„, izjavio je.

(www.serb.rs)