Gardijan: Islamska država je Bušovo čedo

konvoj-islamsle-drzave-serb.rs

Konvoj vozila islamske države (foto:mashable.com)

Strategija bombardovanja najviše će pogoditi sirijski narod, otvarajući teren za regrutaciju novih terorista, piše u autorskom tekstu za „Gardijan“ nemački novinar Jirgen Todenhofer, analizirajući ulogu Zapada u usponu Islamske države.

LONDON – Strategija bombardovanja najviše će pogoditi sirijski narod, otvarajući teren za regrutaciju novih terorista, piše u autorskom tekstu za „Gardijan“ nemački novinar Jirgen Todenhofer, analizirajući ulogu Zapada u usponu Islamske države.

„Od terorističkih napada u Parizu, zapadni političari otvorenih očiju upadaju u zamku terorista, kao što su učinili nakon 11. septembra 2001. Oni se svete bombama, iako su bombe jedan od glavnih razloga zbog koga se suočavamo sa terorizmom, jer bombe prevashodno ubijaju nedužne ljude i time pomažu stvaranju novih regruta za ciljeve terorista“, piše na početku svoje analize Todenhofer.

Nemački novinar, koji je prošle godine uradio seriju intervjua sa pripadnicima Islamske države, pita se kako je moguće da „vodeći političari ništa nisu naučili za 14 godina kontraproduktivnog rata protiv terorizma“ i da i dalje veruju da je „najbolji način rešiti se osa, razbiti im gnezdo maljem“.

„Ono što sam naučio iz vremena koje sam proveo intervjuišući članove IS u Siriji i na severu Iraka, „rat protiv terora“ američkog predsednika DŽordža Buša, pokazao se kao klasični program regrutacije terorista“, piše Todenhofer.

Prema njegovim rečima, te 2001. na planini Hindu Kuš bilo je svega nekoliko stotina terorista, koji su predstavljali pretnju međunarodnoj zajednici.

„Sada, nakon što je „rat protiv terora“ odneo, kako neki procenjuju, čak milion iračkih života, mi se suočavamo sa oko 100.000 terorista. ISIS (IS) je stvoren šest meseci od početka invazije: to je Bušovo čedo“, istakao je nemački novinar.

Grad Raka „prestonica“ IS u Siriji, jedna je od glavnih meta francuskog predsednika Fransoa Olanda, navodi Todenhofer.

Koalicione snage koje bombarduju taj grad, ne znaju, međutim da je od „20.000 boraca ISIS u gradu ostalo samo oko 1.000. Većina je odavno pobegla u Mosul u Iraku ili Deir Ezor, takođe u Siriji“, dodaje nemački novinar.

„Francuska trenutno bombarduje sve što liči na kampove ili barake: male fabrike, zgrade, bolnice. Većina arapskog sveta je videla slike ubijene dece u Raki – ISIS sve čini da ih distribuira. A na svako ubijeno dete, dolaze novi teroristi“, navodi se u članku.

Todenhofer navodi da će bombardovanje „borce IS samo ispuniti radošću“ i da „Zapad ne može teroriste pobediti vojnim sredstvima“.

Po njegovom mišljenju, postoje tri načina u borbi protiv terorizma – prvi, da Amerika spreči zalivske države da isporučuju oružje teroristima u Siriji i Iraku, drugi, da Zapad pomogne Turskoj da zatvori granice kako bi se sprečilo da se novi borci pridruže IS i treći, nacionalno pomirenje u Iraku i Siriji i veća integracija Sunita u politički život, nakon čega će „ISIS biti gotov, kao riba van vode“.

(www.serb.rs)